«Корупційний спрут» Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) прагне замаскувати старі схеми у новостворених органах, що регулюватимуть будівельну сферу. Про це говориться в статті, опублікованій Бігмір.нет

«ЗМІ вже обґрунтовували міфічність ліквідації ДАБІ, яка не має нічого спільного з ліквідацією корупції в будівництві. Адже забудовнику доведеться вирішувати питання з двома-трьома органами замість одного. Основним вигодонабувачем драйвером реформи є голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудівництва Андрій Клочко. Він заручився методологічною підтримкою автора сумнозвісного Реєстру дозвільних документів ДАБІ часів Януковича. Це – колишній керівник Управління дозвільних процедур Держархбудінспекції Олександр Сергієнко, який є офіційним помічником нардепа Клочка та одним з авторів корупційної «схеми» «5 доларів за квадратний метр», – пояснили ЗМІ.

Вони нагадали, що новий орган, Державну інспекцію містобудування (ДІМ), яка має усі ті повноваження, що були в Держархбудінспекції за виключенням адміністративних послуг, очолив екс-голова ДАБІ.

«Юрій Васильченко був просто переведений з посади голови Держархбудінспекції на посаду Голови ДІМ. Інституціональну корупційну пам’ять він переніс в новий орган не лише разом із ядром старих посадовців ДАБІ. А ще й взяв на себе особистий тягар. На нього Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол про адміністративне правопорушення», – йдеться в матеріалі.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Там стверджується, що, відчуваючи небезпеку розкриття таких фактів, «продюсери» Васильченка почали вкачувати корупційні гроші в піар нового керманича.

«Все в кращих традиціях його вчителя та роботодавця, екс-голови ДАБІ Олексія Кудрявцева, якого називають «батьком сучасної корупції» в будівельній галузі. Наприкінці минулого року ЗМІ вже повідомляли, як він погорів на недолугому самопіарі. І от на Укрінформі вийшло компліментарне інтерв’ю Васильченка, причому, тут вже все пішло «за Фрейдом». В заголовок винесли: «Моя мета – зробити так, щоб Інспекція містобудування не асоціювалася з корупцією». Це оксюморон вищого рівня – адже саме присутність Васильченка на чолі цього органу з корупцією його й асоціює», – зазначається в статті.

Там також пояснили, чому розділення функцій ДАБІ таким чином, як воно відбувається зараз, тільки погіршить ситуацію з корупцією у будівельній сфері.

«Нам розповідають про реформу, в ході якої ліквідували монополіста ДАБІ, а дозвільні функції адміністративних послуг віддали Державній сервісній службі містобудування (ДССМ). То що це – перемога, чи просто відокремили зерна від плевелів? А ось і відповідь Васильченка – «планується, що ДІМ буде також наглядати за діяльністю двох інших новостворених органів ДССМ та Державним агентством з технічного регулювання у містобудуванні (ДАТРМ)». Виходить, що знову створили орган, що плекатиме схему «5 доларів за квадратний метр. Та ж сама ДАБІ тільки тепер з Департаментом дозвільних процедур на аутсорсингу під брендом сервісної служби. Це дійсно доволі зручно – нарешті можна буде не зважати на скарги про порушення вимог законодавства на об’єктах, за які сумлінно сплачені тисячі доларів хабарів, легалізуючи будь-яке незаконне будівництво», – резюмували ЗМІ.