Дмитро Сенниченко і Сергій Ігнатовський разом з Олександром Януковичем і Едуардом Прутніком колесять на Harley навколо Миколаївобленерго - Політрада

Про це пише портал Політрада. Наводимо матеріал без коментарів редакції.

Поки українці виживають на карантині й прикуті увагою до новин про кількість хворих та жорсткі обмеження, за нашими спинами Фонд держмайна України три місяці планомірно порушує закон та відкрито бореться з менеджментом кількох обленерго. Мета банальна: замість ефективних управлінців поставити лояльних “своїх” людей.

Хоча є ще одна причина, чому Фонд держмайна усупереч рішенням суду ніяк не залишить “Миколаївобленерго” у спокої. За інформацію джерел, наближених до керівництва Фонду, заступник голови Сергій Ігнатовський нещодавно отримав дороговартісний мотоцикл “Harley-Davidson” вартістю 100 тисяч доларів від Едуарда Прутника, славнозвісного ставленника Януковича. За такий подарунок вдячний Ігнатовський пообіцяв ідеологу Партії Регіонів ручне керівництво “Миколаївобленерго”. А допоки це не виходить, підприємство планомірно доводитимуть до банкрутства.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Фонд держмайна блокує роботу “Миколаївобленерго”

Почнемо з того, що головним акціонером обленерго, про які йтиме мова, є Держава Україна в особі Фонду держмайна, який володіє 70 відсотками акцій у кожному з них.

Акціонерне товариство “Миколаївобленерго” здійснює розподіл електроенергії у межах Миколаївської області. Підприємство стратегічне та особливо важливе для економіки. У лютому 2015 року його очолив Олег Сивак.

Ця історія бере початок наприкінці 2019 року. Саме у цей час розпочалося незаконне втручання в діяльність підприємства та роботу генерального директора, тиск і протиправні дії: незаконне звільнення та відсторонення від посади Олега Сивака. З іншого боку була повна протиправна бездіяльність з боку Фонду держмайна та членів Наглядової ради “Миколаївобленерго”, які, до речі, одночасно є посадовими особами того ж таки Фонду держмайна.

По-перше, Наглядова рада заблокувала процес відокремлення ТОВ “Миколаївська електропостачальна компанія”, 100% акціонером якого є саме АТ “Миколаївобленерго”, та ігнорувала звернення Олега Сивака щодо цього питання. При цьому, і Фонд держмайна, і члени Наглядової ради не могли не знати, що їхня бездіяльність призведе до незворотніх та значних матеріальних втрат для АТ “Миколаївобленерго” та держави як акціонера. Однак не сильно переймалися наслідками.

Уже 26 лютого Фонд держмайна вирішує змінити керівника підприємства та рекомендує Кабміну призначити Сергія Кугатова виконуючим обов'язки генерального директора обленерго. Кадрові зміни відбуваються без оголошення та проведення прозорого конкурсу, який, відповідно до чинного законодавства, має бути.

У березні Олег Сивак звернувся до суду щодо поновлення трудових прав, визнання незаконним та скасування рішення щодо його звільнення та призначення нового керівника. Суд вимоги задовольнив і рішення набуло чинності 18 березня. Проте вже 9 квітня за підписом голови Фонду Дмитра Сенниченка членам Наглядової ради Сергію Ігнатовському, Юрію Мартинюку, Андрію Сачівку, Ірині Холодновій та Наталія Павлюк надіслано «Рекомендацію щодо голосування на засіданні Наглядової ради АТ «Миколаївобленерго»”. Тобто голова фонду, держпосадовець, у відкритій формі наполегливо рекомендує своїм підлеглим всупереч законодавству проголосувати за певного кандидата. І це вже подвійне порушення закону, адже такими діями відбувається невиконання судового рішення за позовом Олега Сивака.

Утім, вочевидь, це для голови Фонду Дмитра Сенниченка не є чимось новим. З відкритих джерел відомо, що він указав недостовірні дані за 2016-2018 рр. у власній декларації та декларації дружини, значно занизивши вартість придбаної нерухомості - за підрахунками журналістів, приблизно у вісім разів! Крім того, чиновник досі є керівником прибуткової компанії і таким чином порушив ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції»: як держслужбовець він не має права обіймати посаду керівника прибуткової компанії.

А от рівень менеджменту нинішнього головного управлінця Фонду держмайна можна оцінити в контексті результатів його роботи директором з управління нерухомим майном та інфраструктурою в державній «Укрпошті». Як пише видання from-ua, аудитори зазначали, що через невиконання Сенниченко вимог законодавства і не передачі ним в оренду чітко визначених приміщень «Укрпошти», держпідприємство не тільки недоотримало дохід, а й понесло непродуктивні витрати на суму 1 млн. 809 тис. грн. Загалом збитки «Укрпошти» під керівництвом управлінської команди Смілянського, в якій одну з перших скрипок грав Дмитро Сенниченко, аудитори оцінюють в 540,5 млн. грн. Мабуть, така сума збитків настільки підкорила “Уряд реформаторів” та особисто тодішнього Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, що той рекомендував Верховній Раді Верховній Раді проголосувати за призначення Сенниченко на посаду голови Фонду держмайна України. Бо де ж іще знайти такого ефективного менеджера.

“Незалежна” Наглядова рада АТ “Миколаївобленерго” залежна від Фонду держмайна?

Повернімося до історії з “Миколаївобленерго”. 9 квітня 2020 року члени Наглядової ради врахують побажання Сенниченка, проведуть протиправне засідання, таки ухвалять “правильне” рішення, спираючись на “директиву” голови Фонду, і проголосують за призначення Сергія Кугатова в.о. гендиректора товариства. Загалом усе це могло бути збігом обставин, коли фахові спеціалісти усупереч конкурсним вимогам все ж підтримують саме цього кандидата за його видатні досягнення, якби не очевидний конфлікт інтересів.

Відповідно до законодавства її члени повинні бути незалежними особам. На практиці ж маємо ситуацію, коли двоє з них є членами конкурсної комісії Фонду держмайна з відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки: голова комісії Сергій Ігнатовський та член комісії Андрій Сачівко.

Водночас Сергій Ігнатовський є заступником Голови Фонду держмайна, тобто “правою рукою” вищезгаданого Дмитра Сенниченка. Як пише видання from-ua, перед Фондом держмайна Ігнатовський був директором із юридичних питань горезвісного агрохолдингу «Мрія». Того самого, в якому колишній акціонер Микола Гута кинув своїх кредиторів (серед них авторитетні IFC, «Альфа банк», Credit Agricole, Deutsche Bank DBU, Erste, ПУМБ) на 760 млн. євро, а сам буквально “розчинився в повітрі”. Взявши на себе місію повернення майна кредиторів, Сергій Ігнатовський повертає лише право оренди на 5 тис. га сільгоспземель та невелике АТП на Тернопільщині, що, на тлі величезних активів «Мрії», навіть складно назвати краплею в морі.

Поміж тим Андрій Сачівко обіймає посаду заступника директора Департаменту управління державною власністю та аналізу фінансово-господарської діяльності і є начальником Управління з питань аналізу фінансово-господарської діяльності Фонду державного майна України.

Здається, усе це свідчить лише про заангажованість та залежність вищезгаданих членів Наглядової ради, один із яких засвітився у рейдерських скандалах.

Цікаво, що члени Наглядової ради, які отримували “рекомендації” як голосувати від голови Фонду та всупереч ухвалі суду взяли участь в засіданні, також є посадовими особами Фонду: Юрій Мартинюк очолює Департамент управління корпоративними правами держави та державними підприємствами Фонду, а Ірина Холоднова є заступником начальника Управління державною власністю та начальником відділу корпоративного управління Департаменту управління державною власністю та аналізу фінансово-господарської діяльності Фонду державного майна України.

Та є ще один визначний нюанс у засіданні 9 квітня. Усі свої рішення вищезгадані члени Наглядової ради оформили протоколом №66, де зазначили час проведення засідання - 16 год. 00 хв., і місце проведення - м. Київ.

Тепер уважно стежимо за фактами: сам протокол був завірений нотаріально 9 квітня близько 10-11 години ранку, тобто напередодні самого засідання, а сам Сергій Ігнатовський після обідньої перерви вже перебував у Харкові. Тут на думку спадає два варіанти: або в дії машина часу, або ж недостовірне викладення змісту протоколу та фактична підробкою документу членами Наглядової ради та зловживанням службовим становищем. Якщо спиратися на ті ж таки факти, то все ж останнє.

Наглядова рада хоче банкротства “Миколаївобленерго”?

Керівництво Фонду держмайна разом із залежними членами Наглядової ради “Миколаївобленерго” протиправними засіданнями та рішеннями не обмежується. Сергій Ігнатовський, зокрема, ігнорує проблеми, пов’язані з продовженням кредитування підприємства. У результаті бездіяльності посадовця “Миколаївобленерго” не зможе виконати взяті на себе зобов’язання відповідно до договорів про публічні закупівлі. А це означає, що постачальники та виконавці робіт за договорами зможуть виставляти фінансові санкції Товариству та створять прецеденти для судових тяжб, що тільки ускладнить діяльність підприємства.

Обленерго також не зможе погасити відсотки за існуючими кредитами, сплатити ПДВ і ЄСВ та не виконає майнові відносини із Укренерго. До всього, ще й не зможе закупити електроенергію, що використовується на технічні втрати при розподілі в межах Миколаївської області. Тобто, фактично стане банкротом.

Незважаючи на це, Фонд держмайна та члени Наглядової ради АТ “Миколаївобленерго» блокують належну діяльність підприємства та не зважають на рішення судів.

«Хмельницькобленерго»: протистояння набирає обертів.

Така ж ситуація, як у Миколаєві, відбувається і в АТ «Хмельницькобленерго». Наприкінці лютого Фонд держмайна без попереджень та пояснень вніс пропозицію до Кабміну про заміну нинішнього в.о. керівника Олега Козачука на іншого. І зробив це абсолютно незаконно, повідомляє 33 канал. Окрім цього, Фонд держмайна порушив порядок призначення та звільнення членів Наглядової ради, а також чинне трудове законодавство.

Проти зміни керівництва уже протестують працівники обленерго та місцеві активісти.На сайті АТ “Хмельницькобленерго” зазначено, що дії Фонду, спрямовані на те, щоб, імовірно, таким чином відкрити доступ до фінансових ресурсів підприємства своїм «замовникам», які наразі залишаються невідомими.

Зараз будь-який прогноз є невтішним: продовження таких дій лише негативно вплине на розподіл електроенергії в областях, а це означає, що постраждає і економіка, і споживачі. До того ж, постраждає і репутація вищої верхівки влади, бо такі дії керівників Фонду держмайна лише компроментують Президента та його політику. Старі обличчя, які “начудили” на сотні мільйони гривень на попередніх посадах, тепер знищують прибуткові підприємства. При чому, якщо вірити наближеним до них джерелам, продають як вдячність за дороговартісні мотоцикли останнього модельного ряду “Harley-Davidson”.

Тож залишається відкритим питання: В Офісі Президента про це не знають чи роблять вигляд, що не знають? Тому що з першим варіантом ще можливо вийти з кризи та врятувати галузь, а от із другим важко буде знайти вихід та вигравати вибори.