Не маючи законних повноважень, “рада” отримувала секретні військові дані та розпоряджалась грішми з міського бюджету. Про це йдеться у статті військового експерта та волонтера Олександра Куліковського, яку опублікувало видання “Апостроф”.

Волонтер наголосив, що створення рад оборони міст в умовах воєнного стану не передбачене законодавством України. Такі ради мають бути утворені виключно на рівні областей та міст державного значення – Києва та Севастополя.

“Цікаво, що, оприлюднивши офіційний документ, мерія Дніпра сама викрила у себе брехню. Адже у відкритому листі до Володимира Зеленського на захист Геннадія Корбана Борис Філатов назвав свого товариша “керівником Штабу Територіальної оборони Дніпра”. Під цим зверненням підписалось більше сотні людей, зокрема – мери міст, громадські діячі, спортсмени, митці. Всіх їх, як виявилося, пошили у дурні”, – зауважив експерт.

Він додав, що у питанні причетності Корбана до територіальної оборони можна поставити крапку після публікації офіційних відповідей з цього питання Міноборони, Сил ТрО та Дніпропетровської ОВА.

Не маючи відповідних повноважень, Геннадій Корбан, як зазначає Олександр Куліковський, брав участь у нарадах з чинними військовослужбовцями ЗСУ.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

“Військові проводили наради, на яких були присутні люди, які з юридичної точки зору є “ніким”. У найкращому разі їх можна назвати волонтерами. З людьми, які не мають жодних допусків до державної таємниці (Геннадій Корбан не є ані держслужбовцем, ані депутатом), обговорювали становище на фронті та потреби конкретних військових частин. Виникають питання до Служби безпеки України, яка не помічала існування незрозумілого органу, що втручається у військове управління”, – наголосив автор.

Він також нагадав, що раніше телеканал “ДніпроTV” оприлюднив офіційну відповідь керівника Регіонального управління Тро “Схід” полковника Валерія Курача, з якої випливає, що Геннадій Корбан на незрозуміло яких підставах виділив нібито на військові потреби понад 105 мільйонів гривень з міського бюджету.

“Абсолютно стороння людина, користуючись хаосом у перші дні російського вторгнення, змогла дуже легко отримати доступ до секретної інформації про оборону, а також – впливати на ухвалення військових рішень. Це відбувалося у той момент, коли компаньйон Корбана – мер Дніпра Борис Філатов – сумнівався, чи варто взагалі чинити спротив росіянам. Того ж самого дня, коли Філатов призначав свого товариша на фейкову посаду, він провів секретну нараду, начебто відеозапис якої на початку червня з’явився у мережі. Як чути на відеозапису міський голова Дніпра не вірив у здатність ЗСУ протистояти окупантам, прогнозував можливе падіння Києва та виконання вимог Кремля – федералізацію та фінляндизацію України”, – нагадав Куліковський.

Додамо, що 18 липня президент України Володимир Зеленський підписав указ про припинення українського громадянства низки осіб, серед них – і Геннадія Корбана. 22 липня стало відомо, що бізнесмену відмовили у в’їзді до України.

Мер Дніпра Борис Філатов тоді заявляв, що недопуск Корбана “зруйнував” управління “Штабом оборони Дніпра”. У серпні Філатов закликав підписувати петицію до президента на підтримку Геннадія Корбана. За даними ЗМІ, підписи під зверненням збирали із задіюванням адміністративного ресурсу. На початку вересня петиція зібрала 25 тисяч підписів.

На думку політолога Олега Лісного, Зеленський міг позбавити Корбана громадянства на вимогу США та ЄС. Це могло бути однією з умов для надання Україні зброї для контрнаступу. Раніше американський аналітичний центр Atlantic Council висловлював занепокоєння через “регіональні олігархічні мережі” в Україні, до яких начебто був причетний Геннадій Корбан.