Таку кількість нарахували в Єльському університеті.

Окрім сплати податків в бюджет, за гроші якого Кремль фінансує армію, що захоплює українські території та вбиває громадян України, деякі з цих компаній ще й не нехтують розвитком свого бізнесу в РФ та відкривають там нові проекти чи розширюють вже існуюючі, таким чином твердо зафіксувавши свою позицію: гроші важливіше за життя людей.

Видання Деньги.ua склало ТОП-10 міжнародних та українських компаній, чия проросійська позиція була проголошена заявами чи діями найяскравіше. В ТОП-5 потрапили:

1. Auchan

Влітку 2022 року представники ”Ашану” в коментарі російським ЗМІ заявили, що компанія має намір розширювати асортимент власної торговельної марки в своїх магазинах в РФ. Національне агентство запобігання корупції внесло Auchan у перелік міжнародних спонсорів війни: останньою краплею стало розслідування європейських ЗМІ про те, що російська ”дочка” Auchan постачала товари російським військовим на окупованих територіях України під виглядом "гуманітарної допомоги”.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

2. AB InBev Efes

Поки українські підприємства зачинені, в РФ всі заводи працюють повним ходом, випускаючи пиво Bud, Corona Extra, Stella, Hoegaarden, Beck's, Lowenbrau, Staropramen і Taller. Більше того, в серпні 2022 року компанія додатково запустила виробництво на сімох заводах в РФ (в Ульяновську, Калузі, Омську, Волзькому, Саранську, Клині та Іванові) ще трьох брендів пива — Spaten, Franziskaner та Leffe. Не дивно, що після цього бельгійський концерн AB InBev в своїх звітах називає війну "конфліктом між Росією та Україною”, а не війною.

3. Raiffeisen

Австрійський банк, що має в Україні суттєву частку на ринку, настільки переживає за свій заробіток в РФ, що навіть потурбувався про мобілізованих російських солдат та надав їм кредитні канікули, офіційно визнавши окупацію РФ територій України на сайті своєї російської ”доньки”. ”Ми зобов’язані дбати про наших співробітників і клієнтів”, – йдеться у заяві Raiffeisen. Чому тільки не про українських?

4. Procter & Gamble

Компанія, що продає в Україні низку товарів відомих брендів (з російськомовними упаковками), продовжує надавати роботу 2,5 тисячам росіян, сплачувати мільйони доларів податків у бюджет РФ та відмовчуватись з приводу того, що з цього бюджету ведеться агресивна війна в центрі Європі. За це Procter & Gamble також визнана Нацагенством з запобігання корупції України ”міжнародним спонсором тероризму”.

5. TECHIIA

Український IT-холдинг здивував своєю позицією щодо росіян, але продемонстрував її яскраво. TECHIIA стала героєм журналістських розслідувань, з яких стало відомо, що холдинг має тісні зв’язки зі скандальною російською букмекерською конторою 1xBet, яку він заводив на український ринок у розпал повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Співзасновник холдингу Олег Крот публічно заявив журналістам, що не бачить проблем в роботі російського бізнесу в Україні, після чого українці зібрали 26 тисяч підписів під петицією до президента Зеленського з вимогою накласти санкції на 1xBet та TECHIIA.