Попри війну Київський інститут “Енергопроект”, який володіє стратегічною інформацією про атомні енергоблоки радянського зразка, продовжує співпрацювати з росіянами. Це системна співпраця. Зараз КІЕП допомагає “Росатому” будувати АЕС “Пакш-2” в Угорщині, а також задіяний у будівництві російської АЕС “Аккую” в Туреччині.

А перед цим інститут брав участь у проєктуванні АЕС для білоруського диктатора Лукашенка, що розташована поблизу білорусько – литовського кордону.

Про це пише "Народна Правда".

Як повідомили джерела у правоохоронних органах, дозвіл на роботу з російською “атомкою” власник “Енергопроекту” екс-нардеп Олександр Дубовой отримав завдяки особистим зв’язкам з керівником київського філіалу “Росатома” Олександром Мертеном та домовленостям з представником адміністрації президента рф, куратором анексованих територій Дмитром Козаком.

Через оточення путіна Дубовой вийшов на співпрацю з “Росатомом”

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Київський інститут “Енергопроект” (КІЕП), 50% акцій якого у минулому належали російському міністру Михайлу Абизову, у 2017 році став формально українським: частки, що належали росіянам, викупила “Міжнародна енергетична компанія” (МЕК), власниками якої є члени родини колишнього нардепа від “Батьківщина” Олександра Дубового. Тепер МЕК контролює 71% акцій підприємства, а ще 25% належать державі.

Але є одна деталь, яка пояснює, чому КІЕП співпрацює з ворогом та допомагає “Росатому” будувати атомні електростанції в Угорщині та Туреччині. Ця деталь ховається за стінами бізнес-центру на столичному Печерську на вул. Мічуріна, 54А, який пов’язують з Олександром Дубовим, і в якому знаходяться офіси багатьох компаній, що належать його родині.

За цією адресою на 5 поверсі розташований і офіс “Міжнародної енергетичної компанії”, через яку Дубові володіють Київським інститутом “Енергопроект”. Також там знаходились офіси й інших інженерно-будівельних компаній родини: ТОВ "Український будівельно-інвестиційний альянс", ТОВ "Укратом Сервіс", ТОВ "Бел Конструкт".

А на 4 поверсі аж до 2022 року працював росіянин Олександр Мертен, який був директором компанії "Росатом Східна Європа”" та одночасно – представником блоку економічної розвідки ФСБ. Зараз Мертен є одним з керівників будівництва АЕС “Пакш-2” в Угорщині.

“Росатом Східна Європа” – “дочка” “Росатома”, через яку російський монополіст просував свої інтереси в Україні. А зараз – у Білорусі, країнах Балтії, Молдові, Ізраїлі, Вірменії, Грузії, Азербайджані та Кіпрі.

Олександр Мертен. Фото: atomic-energy.ru
Олександр Мертен. Фото: atomic-energy.ru

Мертен опікувався українським напрямком в атомній галузі. Саме він у 2017 році організував особисту зустріч Дубового та Дмитра Козака.

Дмитро Козак – це одна з ключових осіб у команді путіна. На той момент він працював віце-прем’єром в російському уряді та з 2014 року займався питаннями окупаційної влади рф у Криму, був куратором Сергія Курченка та інших олігархів-втікачів. Також Козак курував фінансові потоки так званої “ЛДНР” і відповідав за переговорний процес по мінським угодам.

Розмова Козака з Дубовим стосувалася угорських контрактів “Росатома” та участі Київського інституту “Енергопроект” у будівництві “Пакш-2”. До речі, згодом до зони відповідальності Козака увійшли весь паливно-енергетичний комплекс та промисловість росії.

За інформацією журналістів, компанії Дубових постійно вигравали тендери на постачання товарів і послуг для "Енергоатому", водночас вони мали контракти з Росатомом через пов’язані компанії.

Зокрема, “Енергопроект” готував проєктну документацію для атомних станцій Росатома, як у РФ, так і за її межами. Серед них – нещдавно запущена в роботу Білоруська АЕС, угорська АЕС у місті Пакш, де Росія планує добудувати ще два блоки, АЕС Нінь Тхуан у В’єтнамі, на будівництво якої у Ханої накладено мораторій, хоча Москва усе ще сподівається на його скасування, та інші.

Робота на “Росатом”: не лише КІЕП

Але з росією серед фірм Дубових пов’язаний не лише КІЕП. Безпосередній зв’язок має і консорціум “Атоммашпроект”. З нього російські засновники та власники вийшли буквально за кілька місяців до повномасштабного вторгнення (хоча по факту вони все одно залишилися в компанії).

“Атоммашпроект” має двох засновників: Київський інститут “Енергопроект” та “Сумське машинобудівне об’єднання”. Воно виробляє насосне обладнання для енергоблоків АЕС. Географія поставок цих насосів (Росія, Україна, Вірменія, Болгарія, Китай, Індія) говорить, що основним їхнім замовником є “Росатом”.

Також у підприємства є двоє бенефіціарних власників. Один з них – 23-річний син екс-нардепа Марко Дубовой (у держреєстрах по цій компанії його прізвище записано як Дубовий).

Другим бенефіціаром є мешканець Сум Лук'яненко Володимир Матвійович. Але він став акціонером “Атоммашпроекту” лише в жовтні 2021 року. До того часу пакетом акцій підприємства володіло “Сумське машинобудівне об’єднання”.

Власником “Сумського машинобудівного об’єднання” (а отже, і за “Атоммашпроекта”) багато років був російський бізнесмен Володимир Володимирович Лук’яненко (Московська область, Одінцовський район).

У жовтні 2021 року, аби уникнути санкцій щодо “Сумського машинобудівного об’єднання”, росіянин Лук’яненко В.В. поступився місцем власника своєму батьку – українцю Лук'яненко В. М. Теж саме відбулось із “Атоммашпроектом”.

Дані про російського бенефіціара “Атоммашпроекту”. Фото: opendatabot.ua
Дані про російського бенефіціара “Атоммашпроекту”. Фото: opendatabot.ua

На думку росіян, заміна одного Лук’яненка на іншого повинна була юридично вивести “Атоммашпроект” та “Сумське машинобудівне об’єднання” з-під санкційних ризиків, проте не розірвати реальний зв’язок підприємства з росією.

Але це їм не допомогло. У травні 2023 року на Лук’яненка-старшого Україна наклала санкції. Він має російське громадянство та російський індивідуальний податковий номер, відкритий у Москві (на це вказують перших дві цифри нормера 77, що означають регіон). Також він був позбавлений звання “Герой України”.

Рішення РНБО щодо санкцій проти Лук’яненка В.М. Фото: zakon.rada.gov.ua
Рішення РНБО щодо санкцій проти Лук’яненка В.М. Фото: zakon.rada.gov.ua

Володимир Лук’яненко-старший Фото: Суспільне Суми
Володимир Лук’яненко-старший Фото: Суспільне Суми

Такі ж санкції у травні 2023 року були запроваджені проти громадянина росії Володимира Лук’яненка-молодшого, який активно платить податки у бюджет росії. Тільки за 2020 рік його група ГМС перерахувала у вигляді податків до бюджету рф 1,5 млрд рублів.

Таким чином родина Дубових у своїх компаніях має на 100% російських бізнес-партнерів Лук’яненків, які працюють на росію та сплачують податки державі-ворогу.

Олександр Дубовий гордився дружбою з Кобзоном. Фото: ютуб-канал Олександра Дубового
Олександр Дубовий гордився дружбою з Кобзоном. Фото: ютуб-канал Олександра Дубового

За подібною схемою, до речі, перед початком повномасштабного вторгнення інше стратегічне підприємство – Харківський інститут “Енергопроект” (ХІЕП) – змінив своїх власників. Акції, які належали російському мільярдеру Олексію Мордашову, приблизно у такий же спосіб перейшли під контроль людей Олександра Дубового. Після цього була спроба рейдерського захоплення з метою зміни керівництва стратегічного підприємства на лояльне до нового власника. Але ця спроба була ефективно заблокована СБУ.

Тому, коли Дубові стверджують, що їхнє підприємство не співпрацює з рф та “не має жодних контрактів або яких-небудь інших контактів з їх представниками” – вони відверто брешуть. Росія буквально “вшита” у їхній бізнес.

Також Олександр Дубовой багато разів організовував концерти артистів-путінолюбів Іосіфа Кобзона та гурту “Любе” на Бессарабії (південь Одеської області), яку він вважає “своєю”. Є багато свідчень, що він впродовж багатьох років підігрівав у цьому регіоні сепаратистські настрої. У 2015 році СБУ навіть перешкодила там створенню “Бессарабської народної республіки”.

До речі, земляками Дубового є екс-міністр енергетики Іван Плачков та енергетичний псевдоексперт Віктор Куртєв, які всіляко підживлювали сепаратистську тему про “особливу геополітичну роль” Бессарабії для (немало - небагато!) “Євросоюзу, України та Росії”. За повідомленнями ЗМІ, Віктор Куртрев навіть налагодив контакт з Дмитром Затуліветером – так званим лідером “Народної Ради Бессарабії”, яка отримувала фінансування від ФСБ.

23-річний король “атомного” інституту

23-річний син Олександра Дубового – Марко Дубовой (13.04.2000 р.н.) – у державних реєстрах вказаний власником не лише “атомного” інституту “Енергопроект”. На нього записані більшість фірм з орбіти родини Дубових (а саме – у 22 компанії).

Ще в одній фірмі – консорціумі “Атоммашпроект” – бенефіціаром вказаний Марко Олександрович Дубовий. Але дата народження (13.04.2000) говорить нам, що він та Марко Дубовой – одна особа.

Марко Дубовой. Фото: bessarabiainform.com
Марко Дубовой. Фото: bessarabiainform.com

Марко Дубовой за освітою юрист – у 2021 році отримав диплом бакалавра права в університеті ім. Шевченка.

У 2020 році з нього намагалися зробити медійну особу. Для цього на сайті “Обозреватель” для нього створили профіль автора, у якому Дубового представили: “громадський діяч, юрист, публіцист”. Але після п’яти відверто псевдоінтелектуальних “статей” експеримент закинули.

Очевидно, що він лише номінальний власник “імперії Дубових”, тоді як реальні важелі управління знаходяться в руках його батька. Саме він вирішує, з якими замовниками працювати та у яких російських проектах з будівництва АЕС брати участь. Проте участю будівництві АЕС “Пакш-2” в Угорщині вони не обмежуються.

Як повідомили нашому виданню джерела у середовищі атомників, фахівці Київського інституту “Енергопроект” разом з участю у спорудженні угорської АЕС “Пакш-2” задіяні у розробці проєктної документації для АЕС “Аккую”, яку “Росатом” будує в Туреччині для друга путіна Ердогана. І все це відбувається за згоди та підтримки Олександра Дубового.

АЕС “Аккую” “Росатом” будує за рахунок безвідсоткового кредиту з боку росії у 20 млрд євро. Також росія безкоштовно супроводжує проєкт на всіх етапах: від проектування, будівництва і навчання персоналу, до утилізації радіо-активних відходів та виведення АЕС з експлуатації. Це все може обійтися бюджету рф у суму, співставну із витратами на будівництво станції.

Це атракціон нечуваної щедрості. За нього Туреччина розплачується політично: вона не приєднується до санкцій проти росії, а також допомагає обходити ті, що наклали інші країни. Зокрема, в 2023 році вона втричі наростила експорт товарів подвійного призначення до росії.