За рік витрати на утримання українського парламенту встигли зрости майже на 200 мільйонів гривень. Журналісти зауважили, що навіть після зростання зарплат жоден із нардепів, разом із головою Ради, не зароблятиме стільки ж, скільки начальник автобази парламенту.

Відомо, що у власності парламенту перебуває ціла низка підприємств, які забезпечують харчування, містять будинки, їдальню, автомобілі нардепів. Керівники цих підприємств Ради володіють маєтками у передмісті, за рік декларують по чотири Tesla та мають високі зарплати.

Про те, хто та скільки отримує, працюючи на Верховну Раду, розповіли журналісти видання Oboz.

Верховна Рада, фото: Facebook
Верховна Рада, фото: Facebook

Нардепи отримують менше, ніж менеджери, які їх забезпечують

Заробітна плата народних депутатів залежить від прожиткового мінімуму. Із січня прожитковий мінімум зріс, тому виросли й оклади депутатів. Наприклад, "голий" оклад спікера Руслана Стефанчука збільшився з 32 208 до 36 336 грн. Проте, згідно з декларацією, минулого року він отримав 718,3 тис. грн зарплати та 478,8 тис. грн у вигляді компенсації видатків на депутатську діяльність. У сумі це 99,7 тис. грн. на місяць у середньому.

Популярні новини зараз
Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Перший заступник Стефанчука Олександр Корнієнко щомісяця отримує близько 44,8 тис. грн. Фактично його доход обмежується зарплатою. Відносно небагато отримує у Раді та голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія – в середньому 34 849 грн.

Верховна Рада, Р.Стефанчук - фото ВРУ
Верховна Рада, Р.Стефанчук - фото ВРУ

У кошторисі Верховної Ради витрати на зарплати зросли з 840 млн. до 945,7 млн. грн. А загальний бюджет зростання з 2,7 млрд. до 2,9 млрд. грн. Що цікаво, жоден із депутатів, включаючи голову Верховної Ради, не отримує стільки, як керівник парламентської автобази.

Давид Арахамія, фото: Facebook
Давид Арахамія, фото: Facebook

Поки Стефанчук щомісяця отримує менше ніж 100 тис. грн, голова автобази Ради – 130 тис. грн. Для нардепів працює окреме підприємство – Автобаза управління справами Верховної Ради. Автопарк налічує 238 машин, найпопулярніша модель – Toyota Camry. Підприємство має директора – Бориса Богославця. Що цікаво, минулого року його середня зарплата становила майже 130 тис. грн на місяць, він заробив понад 1,5 млн грн на рік. Тож відповідальний за транспорт для нардепів заробляє більше, ніж нардепи.

Верховна Рада України, скріншот: Youtube
Верховна Рада України, скріншот: Youtube

Судячи з декларації, Богославець – пенсіонер. Його дружина не працює і прибутку немає. Подружжя має квартиру в Києві, а також маєток у с. Зазим'я в передмісті столиці. Площа будинку – близько 300 кв. За найскромнішими підрахунками, таке житло коштує не менше 300 тис. доларів.

Верховна Рада, фото: Facebook
Верховна Рада, фото: Facebook

Кожному підприємству Ради - Toyota в автопарк

Своя Toyota Camry має ще одне держпідприємство, яке належить Верховній Раді - "Державному будівельному комбінату Управління справами ВР". Директор цього підприємства Ігор Скочинський має квартиру у Фастові, а щомісячна зарплата складає близько 36,4 тис. грн.

Toyota Camry має можливість їздити і директор "Управління житловими будинками", що належить Верховній Раді. В автопарку підприємства всього три авто та 56 об'єктів нерухомості (в основному квартири). Найбільше квартир знаходяться за адресою Срібнокільська, 24 (так званий депутатський будинок). Тут депутати мають службові квартири.

Директор підприємства Ігор Колесник у середньому отримував 67 тис. грн. на місяць. Його дружина, Вікторія Колесник, працює у "Конча-Заспа" Державного управління справами. Фактично вони колеги: обидва займаються тим, що тримають нерухомість для чиновників. Колеснику належить маєток площею 253 квадрати у с. Цвяхів і земельні ділянки навколо нього.

Своя Toyota Camry, звісно, ​​є і в готелі "Київ", який належить Верховній Раді. Підприємством із 2016-го керує Вікторія Туча. Щомісяця вона заробляє менше ніж 27 тис. грн. в місяць. Проте її чоловік минулого року задекларував дохід у розмірі 143 тис. грн. на місяць від "зайняття підприємницькою діяльністю". Керівниці депутатського готелю належить маєток площею 389,1 квадрата у с. Старі Безрадичі та дві хутряні шуби.

Раді також належить готельний комплекс "Національний" (Липська, 5). Ольга Сайченко очолила підприємство лише торік. За шість місяців її зарплата становила 396 тис. (близько 66 тис. грн на місяць). У своїй декларації вона вказала чоловіка, будинок площею 117,6 кв. у передмісті. 2022-го подружжя проїдало заощадження: ні в Ольги, ні в її чоловіка не було доходів. А 2023-го вони задекларували 4 автомобілі Tesla, серед яких Tesla Model 3. Власниця – Ольга Сайченко. Судячи з кількості електрокарів – подружжя піклується про екологію.

Нагадаємо, був замішаний у корупції на кожному місці, де працював: блогер назвав політика, з яким зустрічалася Морозюк.

Раніше повідомлялося, Павло Матіяш про виклики та перспективи економічного розвитку України в пострадянську епоху.

Також, програма захисту свідків від "Енергоатому": менеджер та екс-помічник Деркача виїхав за кордон і не повернувся.