Бізнес-омбудсмен України Роман Ващук в інтерв'ю "Юридичній газеті" поділився своїми спостереженнями щодо кричущо неефективної роботи податкових органів країни.

"Ми розпочали аналіз функціонування українських податкових перевірок. Наразі, аналізуючи дані за останні п'ять років, ми спостерігаємо співвідношення донарахувань до фактичних надходжень у бюджет, що варіюється в межах 20:1 до 30:1.

Як приклад, узявши перші 10 місяців 2023 року, ми бачимо, що було донараховано податковими перевірками 46 млрд грн, при цьому в бюджет надійшло лише понад 2 млрд грн. Таким чином, ми досліджуємо ефективність цієї системи.

Податки, фото з вільних джерел
Податки, фото з вільних джерел

Існує гіпотеза, хоча ми ще не маємо підтвердження даних, що, враховуючи оплату податковою службою судових витрат у випадках програшу справ... А в податкових справах програші становлять від двох третин до 90%... Щорічні витрати на судові кошти складають 350-400 млн. Разом із витратами податківців на проведення перевірок та роботою суддів, які це все обробляють, є непідтверджені підозри, що держава працює збитково", - поділився Ващук.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Це повідомлення прокоментував Костя Прошинський, відомий в телеграм-каналі під псевдонімом "Дід".

"Коли ж уряд нарешті усвідомить, що існуючий стан речей у податковій службі - це абсурд? Для чого ми утримуємо цілий апарат? Загалом їх близько 30 тис. осіб. І вони працюють зі збитками, крім того, паралізуючи діяльність підприємств у воєнний час. За 10 місяців 2023 року податкова служба виставила штрафів на суму 46 млрд гривень. Однак, в більшості випадків суди були програні, тому до бюджету було спрямовано лише 2 мільярди гривень штрафів. Фіскальні органи також виплатили півмільярда гривень на відшкодування судових витрат позивачам, фактично оплачуючи послуги юристів, найнятих підприємствами. Якщо ще оцінити трудовитрати самої податкової, то держава виявилася у збитках", - зазначив Прошинський.