Ситуація посилюється тим, що переважна більшість правоохоронців, які розслідують злочини у криптосфері, не мають достатнього рівня кваліфікації, а часто – взагалі не мають уявлення про те, що їм доводиться розслідувати, пише портал Акценти .

І постраждалі це теж розуміють, тому вважають за краще звернутися не до офіційної влади, а до приватних контор, які обіцяють знайти ошуканців і повернути вкрадені гроші за відсоток. В принципі, це нормально – якщо вже покарати брехунів не можна, то краще втратити частину, ніж усі. Але найрозумніші «розслідувачі» пішли далі. Кому першому спала на думку геніальна думка – невідомо, але нещодавно в Росії була зафіксована наступна схема. Якась контора, яка позиціонує себе як «блокчейн-розслідувачів», застосувала та впровадила в життя досить витончений, хоч і старий, як світ, спосіб відібрання криптовалюти. Суть зводиться до наступного.

Зазвичай при розшуку злочинця, який викрав чужу крипту, треба знайти місце, де він її перевести в готівку. Як правило, це робиться в криптообміннику, де гроші через криптовалютну біржу виводяться в готівку. Знайти це місце непросто, але все ж таки можливо. Одна з найвідоміших контор з такого пошуку – Plain Сhain, або Плейн Чейн. Однак у її роботі виникли нюанси, які зацікавили цілу низку видань, що спеціалізуються на кримінальній темі. Як випливає з матеріалів, розміщених у цілій низці ЗМІ, Plain Сhain просто опустила етап пошуку шахраїв, а почала звертатися на криптобіржі та в обмінники одразу з постановами слідчого чи суду про арешт цифрових активів у рамках перевірки або в рамках порушеної кримінальної справи, а то й Зовсім рішення суду. Приклад такого рішення – на фото.

Інша історія сталася з криптобіржею Garantex, яка також отримала Постанову Басманного районного суду м. Москви № 3/1-2/2023 від 18.01.2023 про накладення арешту на депозитний криптовалютний рахунок одного з клієнтів. Яка біржа слухняно виконала, але згодом виявилося, що ухвала з таким номером винесена зовсім по іншій справі, яка жодного відношення не має ні до шахрайства, ні до криптовалюти. Суддя, чий підпис стояв на ухвалі, пред'явленій конторою Plain Сhain на біржу, була приголомшена і заявила, що нічого подібного вона не виносила і не підписувала. Більше того, вона видала про це довідку. Детально цю історію описано тут.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Але, як ви вже здогадалися, суть проста – всі ці постанови підроблені, а мета – заблокувати криптовалютні рахунки та вивести з них гроші (знову ж таки за підробленими постановами) або ж, якщо це не вдасться, отримати з власника рахунку «відкат» за розблокування та «вирішення питання». У першому випадку йшлося про 1032 біткоїни, у другому – про 400 000 доларів. Зрозуміло, що гра коштувала свічок.

Але наша розповідь не про подробиці шахрайств (їх, до речі, далеко не дві), а про тих людей, які їх вигадали. Схема не нова – ще в серіалі «Слідство ведуть знавці» є епізод, у якому до якогось цеховика приходять з фальшивим ордером на обшук і «конфіскують» нажите. Plain Сhain ідею просто модернізували. Як не дивно, а Plain Сhain – фірма не підроблена. Вона зареєстрована за всіма правилами, а її керівником та засновником вважається якийсь Гребеник Микола Тарасович.

Навіть побіжний перегляд реєстрів викликає питання – контора, яка позиціонує себе «крутими професіоналами» у сфері криптовалютного шахрайства та обертає мільйонами, має одного працівника, нульовий виторг та негативні активи. До того ж зареєстрована за адресою, яка є «місцем масової реєстрації». Але це ще не все – до 01.08.2023 року директором та співзасновником ТОВ «Плейн Чейн» була Агінова Байрта Аркадіївна, яка вийшла з числа співвласників у момент складання повноважень директора. Зважаючи на те, що Байрта Агінова вважається засновником у двох таких же «пустушках», вона, як і нинішній «власник» контори «Плейн Чейн» Гребеник – звичайні підставні особи, фунти.

Насправді за ТОВ «Плейн Чейн» стоять вихідці з надр правоохоронної системи. Це Доржинов Айс Миколайович, екс-аналітик Центру інтернет-безпеки ФСБ РФ, мешкає в Дубаї, ОАЕ. Йдучи з роботи, прихопив із собою бази даних, які йому дуже допомагають у нинішній діяльності. Судячи з місця проживання – дуже допомагають.

Якщо виходити з національності Доржинова, то можна припустити з достатньою ймовірністю, що Байрта Агінова – його креатура, а виведена зі складу засновників ТОВ «Плейн Чейн» зовсім не випадково.

Друга людина - Кутьїн (Кутін) Андрій Олегович, який до походу в бізнес працював опероуповноваженим Головного управління з контролю за обігом наркотиків МВС РФ, також живе в Дубаї.

Заодно є засновником ТОВ «Матч Системз» (Match systems), зареєстрованому в Казахстані:

Контора явно легальна, принаймні частково. У ТОВ «Матч системз» працює кілька десятків людей, і «пустушкою» її ніяк не назвеш:

До того ж Кутьїн веде активне ділове життя та регулярно «світиться» на заходах, пов'язаних із криптовалютою.

Третьою людиною в Plain Сhain називають адвоката Георгія Андрійовича Рахаєва. Судячи зі спеціалізації (криптовалюти та наркотики), саме він звів разом колишнього ефесбешника та поліцейського.

Як бачимо, двоє із трьох ключових діячів із «розслідування криптовалютних шахрайств» постійно живуть за кордоном, усі троє – юристи, двоє – вихідці з надр правоохоронної системи. Тобто чудово розуміють, як вона працює. Тому підробити рішення суду чи ухвалу слідчого для них – не проблема. Але простою підробкою справа не обмежується. Тому що не завжди вдається втюхати цей відверто липовий папірець тому, кого вони збираються «взути». Доводиться залучати колишніх колег. Які фальсифікують необхідні документи та кримінальні справи. Про цих перевертнів у погонах відомо мало, але одна з (вже колишніх) поліцейських на цій співпраці згоріла. Йдеться про слідчої Антоніни Шакіної з Москви, яка проходить у кримінальній справі як обвинувачена у фальсифікації рішення суду про арешт рахунку на криптобіржі Garantex.

Хто її залучив – Кутьїн, Рахаєв чи Доржинов – невідомо, але гроші за її «постановою» пішли на рахунки ТОВ «Матч системз», хоча біржа й заблокувала рахунок, кілька мільйонів із нього зняти встигли. До речі, працювала Шакіна у Басманному районі столиці. Сума афери – 25 мільйонів рублів, які за її ухвалою намагалися вивести все з тієї ж біржі Garantex.

Як бачите, схема була все та ж – липові постанови про арешт рахунків і такі ж липові вимоги про переказ грошей з цих рахунків на підставні рахунки, які нібито належать «потерпілому». Поки Шакіна сидить у СІЗО, чим усе закінчиться – невідомо. Чи здасть вона своїх спільників – теж неясно. Але якщо й здасть – невідомо, чи видадуть російським правоохоронцям Дожинова та Кутьїна, які завбачливо відсиджуються подалі від своєї батьківщини.

А поки вони сидять у Дубаї, від імені генерального директора ТОВ «Плейн Чейн» Гребеника Миколи Тарасовича до Роскомнагляду надійшла вимога прибрати з доступу «матеріали, що ганьблять ТОВ «Плейн Чейн». Йдеться саме про матеріали, в яких розповідається про схеми залучення зайвої криптовалюти у громадян. Як співвідноситься твердження Гребеніка про «заслужений авторитет і позитивну репутацію, зароблену роками відкритою, чесною та професійною роботою співробітників компанії» з тим фактом, що ТОВ «Плейн Чейн» зареєстровано лише у вересні 2021 року, має одного співробітника і не має жодних фінансових результатів крім негативних, - нехай залишиться на совісті пана Гребеника. Але воно є зайвим підтвердженням того простого факту, що контора Плейн Чейн вимагає пильної уваги правоохоронців.