Держава від цього втратить, а тіньовий ринок сигарет ще більше зросте.

Про це йдеться у публікації сайту «Коментарі»

Видання згадує, що ще в перші місяці роботи нового парламенту народний депутат Євген Петруняк опинився в групі депутатів, яких звинувачували у можливому отриманні хабара по 30 тис. доларів кожен. Цей «гонорар» окремі члени податкового комітету могли отримати, аби «поховати» законопроект №2047-д, що мав ліквідувати корупційні і посередницькі схеми на ринку оцінки нерухомості. Окремих народних депутатів, зокрема, як виявилося, майбутніх зрадників Дубинського і Ковальова, а також Петруняка – навіть заставляли пройти детектор брехні.

Ще одним гучним скандалом виявився законопроект №8174, за авторства Є.Петруняка, завдяки якому в дію могла повернутися схема із сигарилами, яку, як писали ЗМІ, раніше активно використовувала Львівська (Винниківська) тютюнова фабрика.

Схема полягала в наклеюванні дешевих акцизних марок за 2 сигарили на пачки по 20 сигарет. Таким чином фабрика щорічно могла економити на сплаті фіскальних платежів в держбюджет України понад 4 млрд. грн.

Популярні новини зараз
Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Хоча цю схему ще в 2021 р. було законодавчо ліквідовано, наприкінці 2022 р., вже під час повномасштабної війни, народний депутат Євген Петруняк згаданим законопроектом №8174 намагався використання «сигарильної схеми» повернути.

Серед інших тютюнових ініціатив народного депутата Петруняка - поправка №289 до законопроекту №4358 (намагання повернути паління в ресторани та інші громадські місця), лобіювання використання кальянів, спроба запровадити окрему підакцизну категорію товару – «тютюнові відходи», знизивши акциз на них в 500 разів (що теж могло бути використано в схемах «економії» на акцизі).

Зважаючи на таку активність, антитютюнові організації кілька років підряд (у 2020-2022 рр.) присуджували Петруняку премію «Срібна коса» - за лобізм інтересів тютюнових компаній.

Нещодавно, на засіданні податкового комітету парламенту, пан Петруняк знову намагався лобіювати перерозподіл акцизного навантаження з дорогих сигарет і ТВЕНів (які дорожчі за більшість сигарет) на користь більш дешевих цигарок.

Такий перерозподіл акцизного навантаження міг додатково посилити тютюнових контрабандистів і підпільних виробників сигарет. Адже на ринку ТВЕНів частка контрабанди чи контрафакту близька до 0%, а на ринку звичайних сигарет – понад 25%.

Як виявило дослідження Kantar-Україна, Львівська тютюнова фабрика протягом останніх років була найбільшим постачальником сигарет з маркуванням Duty Free, які могли поширюватися як на митній території України, так і за кордоном.

Нагадаємо, екс-голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль ще в 2015 р. відкрито називав Львівську тютюнову фабрику головним постачальником сигарет з України до Євросоюзу.

А минулого року на львівській фабриці Бюро економічної безпеки провело обшуки, в рамках яких було виявило 1,6 млн. пачок нелегальних сигарет без акцизних марок.