У вересні 2022 року детективи Слідчого управління Нацполіції Києва ініціювали провадження за ознаками частини 4 статті 191 ККУ щодо столичних комунальних підприємств і підрядної компанії. Їх підозрюють у масштабному розкраданні коштів на ліквідації наслідків прильотів – до бюджетного "розпилу" можуть бути причетні службові особи КП "Київекспертиза" і Департаменту фінаудиту КМДА.

Як працювала імовірна "схема" розкрадання коштів громади на тендерах? І до чого тут голова Київекспертизи Михайло Хорошевський та його колеги з Департаменту фінансового аудиту КМДА? Світло на це проливають відповіді правоохоронців і розповіді інсайдерів. Подробиці – у матеріалі Ігоря Хмурого для СтопКору.

Як стало відомо СтопКору з відповіді слідчих Нацполіції на журналістський запит, ще восени 2022 року було розпочато кримінальне провадження за ознаками частини 4 статті 191 ККУ – "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану". У матеріалах справи серед фігурантів – КП "Київміськсвітло", КП "Київекспертиза" та підрядна компанія. Ідеться про можливий "розпил" бюджетних коштів на усуненні наслідків збройної агресії.

Чиновників КМДА та Київекспертизи запідозрили у розкраданні бюджетних коштів
Чиновників КМДА та Київекспертизи запідозрили у розкраданні бюджетних коштів

Популярні новини зараз
Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні Танки не закінчаться ніколи: ЗСУ показали, що навіть війна не позбавить України броні Пенсія буде вдвічі більшою: уряд готує масштабну реформу Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Крім того, вже цього року у КП "Київекспертиза", яке очолює Михайло Хорошевський, відбулись обшуки. За попередньою інформацією, слідчі дії проходили саме у справі про розкрадання коштів на постраждалих від ворожих обстрілів об’єктах столиці.

За даними власних джерел СтопКору, вартість робіт з відбудови могли завищувати в декілька разів, а умови тендерів прописували під гарантований виграш підконтрольних фірм. Після чого при підписанні акту виконаних робіт ця група посадовців отримувала "відкат" у розмірі 10-15% від вартості підряду.

"Група чиновників в особі пані Колтик, яка обіймає посаду керівника управління внутрішнього фінансового контролю та аудиту, і Михайла Хорошевського, який є керівником КП "Київекспертиза", розробила собі таку безпрограшну схему незаконного збагачення, або привласнення бюджетних коштів. Трошки якщо залізти в історію їх знайомства, то Колтик з Хорошевським познайомились через Геннадія Пліса, який свого часу очолював цей Департамент, який зараз очолює Оксана Колтик", – стверджує інсайдер.

Нагадаємо, у Кам'янському на Дніпропетровщині візитівку міста – комунальний готель "Зоря" – передали в руки фірми ТОВ "Трейд інвест холдинг", знизивши первісну ціну понад удвічі. За дивним збігом, історичною засновницею цієї компанії є 77-річна пенсіонерка, що доводиться матір'ю куму міського голови Андрія Білоусова.