Про це пише видання Багнет.

Не є винятком і енергетика, відновлення якої зараз коментують всі охочі. Та як показує час, прогнози більшості з них, зроблені у минулому, виявилися нічого не вартими. Це можна проілюструвати заявами директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка.

Його вітчизняні ЗМІ люблять запрошувати в якості “експерта з блекаутів”. Однак за останній рік жоден із прогнозів Харченка не справдився (або ж його розмірковування були констатацією очевидних фактів, а не фаховими оцінками).

Він ще в травні минулого року почав заявляти, що в Україні ось-ось почнуться відключення електроенергії: “Не здивуюся, якщо Київ почнуть вимикати вже в червні”. Згодом Харченко переніс блекаути на липень-серпень. Але й тут не вгадав – споживачів не вимикали ні влітку, ні восени.

Вже тоді журналістам годилось би запитати у Харченка: “Чи справді ви розбираєтеся в енергетиці?” Але так ніхто не зробив, а тому експерт продовжив залякувати українців відключеннями – їх він почав очікувати взимку.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

“Я б у фразі "готуватися до можливих відключень" замінив би словом "майбутніх відключень", – заявив він 7 вересня на “Громадському радіо”.

Але буквально через тиждень він почав всіх переконувати у протилежному, що “блекауту не буде”.

Втім, невдовзі методичка знову змінилася і Харченко заспівав стару пісню про відключення, які почнуться, щойно температура стане нижчою за 8 градусів морозу. Для більшої переконливості він посилався на розрахунки Центру досліджень енергетики, який він і очолює.

Чи варто нагадувати, що морози взимку були і сильніші, а от відключень не було – тож і тут Харченко вкотре дав в штангу? Більше того – попри морози Україна не лише по мінімуму залучала аварійну допомогу, але й сама допомагала з електрикою тій же Польщі?

Якби Харченко справді розумівся на енергетиці, або хоча б відрізняв вати від вольтів, то в його прогнозах не було б таких грубих промахів.

Чи змінилося щось за рік? Аж ніяк! Зараз Харченко знову слово в слово повторює свої минулорічні прогнози – певно, в розрахунку, що хоч колись йому вдасться вгадати. Та насправді Харченко є не експертом, а схожий на зупинений годинник, який хоча б раз на добу показує правильний час.