За два з половиною роки повномасштабної війни з державного бюджету виділили 64,5 млн. гривень на житло для народних депутатів у Києві. Компенсацію за оренду житла одержали 160 депутатів.

Найбільшу частину компенсацій отримали депутати фракції "Слуги народу", випередивши решту всіх фракцій і груп разом узятих. При цьому не можна не відзначити, що деякі з них, отримуючи виплату по оренді, не соромилися декларувати великі суми готівки та розкішні прикраси.

Компенсації нардепам за житло / фото: ЧЕСНО
Компенсації нардепам за житло / фото: ЧЕСНО

Також, як повідомляє рух ЧЕСНО, серед одержувачів компенсацій опинилися депутати-втікачі та колаборанти.

Згідно із законом "Про статус народного депутата України", депутати мають право на компенсацію за оренду житла або оплату готельного номера, якщо у них немає житла у Києві та вони зареєстровані більш ніж за 30 кілометрів від столиці.

Популярні новини зараз
Графіки відключення електроенергії на 27 червня Війська Кім Чен Іна можуть увійти в Україну: чому потрібно "насторожитися" через союзництво РФ-КНДР Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило Пенсіонерів забезпечать тимчасовою підтримкою: додаткові виплати до кінця 2024 року
Показати ще

Так, у 2022 році 153 депутати отримали компенсації на загальну суму близько 30,8 млн. гривень. У 2023 році компенсацію отримали 133 депутати на суму близько 27,5 млн. гривень. У перші чотири місяці 2024 року компенсацію отримали 108 депутатів, які сумарно отримали близько 6,2 млн гривень.

Компенсації за житло / фото: ЧЕСНО
Компенсації за житло / фото: ЧЕСНО

У середньому на житло одного депутата держава щомісяця витрачає 16,8 тис. гривень, що становить приблизно дві мінімальні зарплати. Однак деякі депутати мають право на компенсацію регулярно, а інші – час від часу, що призводить до виплат від 10 тис. до майже 300 тис. гривень на рік на одного депутата.

Основну частину одержувачів компенсацій складають депутати-мажоритарники, оскільки вони найчастіше представляють регіони та не мають житла у столиці. За 2022–2024 роки 70% тих, хто отримав компенсацію, були обранцями з мажоритарних округів.

Багато хто з цих депутатів одночасно декларував великі суми готівки у валюті, нові автомобілі, прикраси з діамантами та одяг та аксесуари люксових брендів.

Компенсації за житло пофракційно / фото: ЧЕСНО
Компенсації за житло пофракційно / фото: ЧЕСНО

Наприклад, Євген Яковенко, який представляв Донбас та входив до групи "Відновлення України", за період війни отримав понад 530 тис. гривень компенсацій. Водночас у його декларації зазначено "готівку" на суму майже 950 тис. доларів та 830 тис. євро.

Інший приклад Олег Мейдич, який представляє "Батьківщину". За період з 2022 по 2024 роки він отримав майже 397 тис. гривень компенсації, хоча у його декларації є суми готівкових та інших активів, включаючи заощадження у 14,5 млн. гривень, а також долари та євро.

Анатолій Урбанський, самовисуванець із Одеси та член групи "За майбутнє", за той же період отримав понад 350 тис. гривень компенсацій. У його декларації зазначені "пристойні" фінансові активи, включаючи готівку на суму 21,6 млн гривень, а також ювелірні прикраси та дорогий одяг.

Докладніше зі списком депутатів можна ознайомитись у джерелі.

Нагадаємо, розпусник з рівненського ТЦК, який цілував підлеглих, вже повернувся з фронту на тепле місце

Раніше ми писали про те, що про дешевий одяг можете забути: "секондам" прикрутять податкові гайки

Крім того, Знай.ua повідомляв, доки солдати носять старі рюкзаки, українські модниці скуповують сумки Hermès за тисячі доларів.