Останнім часом державні закупівлі часто викликають шквал питань, а деякі деякі тендери виглядають дивними і нелогічними.

Ось свіжий приклад: державне підприємство "Укрпошта" оголосило тендер на послуги з ремонту та технічного обслуговування автомобілів марки Renault. Сума велика – 62 199 364,50 грн. Тендер було оголошено 8 липня 2024 року, а пропозиції ухвалюються до 17 липня.

Ремонтуватимуть Renault Dokker – компактні комерційні автомобілі, які з 2012 року випускає французький автовиробник.

Автомобілі мають обслуговуватись по всій Україні, щоб автопарк "Укрпошти" завжди був на ходу. Вартість ремонту залежить від складності та місця проведення, і оплачується за людино-годинником.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Виконавець тендеру може залучати субпідрядників, але несе повну відповідальність за якість та строки. "Укрпошта" у свою чергу може зменшити обсяги послуг та, відповідно, ціну договору.

Тепер до цікавих моментів. У 2018 році "Укрпошта" закупила ці Renault Dokker. Тоді вони купили 90 автомобілів за 1785300 доларів, що за поточним курсом всього на 15% більше, ніж сума тендера на ремонт.

укрпошта: фото з інтернету
укрпошта: фото з інтернету

Новіша модель коштує близько 850 тис. грн, тобто за суму тендеру можна купити майже 78 нових автомобілів.

Виходить, ремонтувати старі машини за такі гроші не зовсім логічно. Здається, що простіше купити нові авто. Але в держзакупівлях завжди знайдеться щось, що змушує нас піднімати брови здивовано.

Нагадаємо, до ризи водопостачання зважиться віниками та губками: "Київводоканал" на 5 млн закупить товарів для прибирання.

Раніше ми писали про те, що за 5 років влада Рівного витратила 28 млн грн на оренду 5 сміттєвозів: "схема" працює, тарифи зростають

Крім того, Знай.ua повідомляв, що до євляни "протестують" після падінь під поїзди в метро: чому українці хочуть, як у Японії.