У Рівному продовжують обговорювати скандальну ситуацію з комунальним підприємством КАТП-1728, яке орендує застарілі сміттєвози за завищеними цінами, незважаючи на можливість їх купівлі набагато дешевше.

За даними експертів, подібні угоди коштують міській скарбниці в кілька мільйонів гривень щороку, що викликає обурення серед місцевих мешканців.

Нагадаємо, це підприємство контролює ринок вивезення сміття в місті і за останні кілька років укладало орендні угоди на суму понад 28 мільйонів гривень за п'ять сміттєвозів, що перевищує вартість купівлі нової техніки.

У той же час вартість послуги з вивезення сміття для мешканців міста неодноразово підвищувалася.

Сміттєвоз / фото: Рівненська міськрада
Сміттєвоз / фото: Рівненська міськрада

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили
Показати ще

Детальніше про закупівлю

На сайті Prozorro є дані про тендер на оренду сміттєвозів у 2024 році. Усього запропоновано орендувати п'ять сміттєвозів за 7 344 480 гривень, що приблизно дорівнює 35 тисячам євро за кожен.

Ці машини не старші за 2005 рік, пробіг у них не перевищує 300 тисяч кілометрів, а вантажопідйомність становить не менше 5300 кг.

На цей тендер подав пропозицію лише один учасник, який запропонував п'ять автомобілів:

  • Два Mercedes-Benz Econic 2629, 2013 року
  • Mercedes-Benz 1824, 2008 року
  • Mercedes-Benz 2633 L, 2012 року
  • MAN TGA 26480 BLS, 2005 року

Аналогічний сміттєвоз Mercedes-Benz Econic 2629 в ЄС продають за суму близько 15 тисяч євро, що з урахуванням усіх витрат на транспортування та розмитнення до України становить близько 35 тисяч євро.

За п'ять років оренди КАТП-1728 могло б купити 25 таких старих автомобілів або 6-7 нових. Але документація на тендерах, на думку активістів, явно побудована на користь однієї приватної фірми, і це створює умови для монополізації ринку.

Сміттєвози / фото: Спецкомунтранс
Сміттєвози / фото: Спецкомунтранс

Яке рішення хочуть ухвалити

Така схема виведення коштів "по кишенях" триває вже протягом 5-7 років, і незважаючи на зміну влади та поточну військову обстановку, змін не відбувається.

"Щоб прикрити цю схему, достатньо бажання керівника комунального підприємства її не використати... Змінилося вже три голови міста, і жоден з них не зміг, чи не захотів її прикрити", – йдеться у джерелі.

Депутати Рівненської міської ради внесли проект рішення, спрямований на усунення таких корупційних ризиків у діяльності комунальних підприємств.

За цим проектом щоразу, коли комунальне підприємство планує укласти орендні угоди або придбати транспортні послуги на суму понад 500 тисяч гривень, необхідно отримувати попередню згоду міської ради.

Співавтори проекту рішення кажуть, що його метою є:

  • підвищення ефективності управління комунальними підприємствами,
  • захист інтересів мешканців міста
  • запобігання необґрунтованим підвищенням комунальних тарифів.

У разі успіху та прийняття цього документа, це має сприяти покращенню якості комунальних послуг та зменшенню ризиків корупції у міському господарстві Рівного.

А ми нагадуємо, держслужбовці разом із дітьми ставлять ставки та влазять у борги: одному не вистачає "зп", у іншої – депресія

Раніше ми писали про те, що у країнських таксистів у Польщі почнуть посилено "пресувати": хто може проштрафитися в 1 млн злотих

Крім того, Знай.ua повідомляв, "Може ви просто перестанете красти?": чиновників "ткнули носом" у те, що корупція це не ІПСО