У той час, як у парламенті обговорюють заборону Московської церкви, деякі депутати вирішили зайнятися іншими проявами російського впливу в Україні.

Троє депутатів від партії "Слуга народу" звернулися до СБУ з проханням розібратися з нелегальним будівництвом монастиря Іоанна Кронштадтського у селищі Мала Солтанівка під Києвом. Цей монастир почали будувати ще на початку 2000-х років, і він пов'язаний із російською православною церквою за кордоном.

Монастир Іоанна Кронштадтського під Києвом / фото: скриншот Youtube
Монастир Іоанна Кронштадтського під Києвом / фото: скриншот Youtube

Увагу до цього монастиря привернули випадково, повідомляє Главком. Коли парламентський комітет перевіряв роботу Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ), виникли порушення. Виявилось, що будівництво ведеться без необхідних дозволів та документації.

Інспекція підтвердила ці проблеми та видала припис усунути порушення, але терміни давно минули, а питання так і залишилося невирішеним.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Після втручання депутатів справа зрушила з мертвої точки і тепер це питання знову на контролі. Хоча монастир не пов'язаний безпосередньо з УПЦ (МП), він все одно викликає занепокоєння через свою прихильність до Російської православної церкви за кордоном.

Сам монастир активно розвивається та вражає своїми масштабами та соціальними проектами. На їхньому сайті можна знайти гасло "Збудуємо всім світом", та твердження, що монастир став справжнім "кораблем порятунку" для людей різних доль.

Тут працюють майстерні, де люди можуть знайти допомогу та роботу: іконописна, столярна, кузня і навіть виробництво соків під маркою "Свято-Іоаннівські сади". Натхненником ідеї створення таких "будинків працьовитості" був святий Іоанн Кронштадтський, на честь якого названо монастир.

Опис монастиря / фото: http://sio.org.ua/
Опис монастиря / фото: http://sio.org.ua/

Хоча ця структура немає прямого відношення до УПЦ Московського патріархату, вона все одно викликає підозри. У відповідь на ці тривоги депутати звернулися до Служби безпеки, щоб перевірити, чи немає у цьому монастирі загрози національній безпеці України.

СБУ вже відреагувала на це звернення та розпочала розслідування за двома статтями: порушення правил безпечної експлуатації будівель та споруд , а також державної зради.

Митрополит Переяславський та Вишневський Православної церкви України Олександр Драбинко прокоментував ситуацію, сказавши, що монастир не має прямого відношення ні до Московського патріархату, ні до Української православної церкви. За чутками, його настоятель негативно ставиться до Кирила та РПЦ. Проте, він підтримує перевірку документів СБУ.

Монастир Іоанна Кронштадтського під Києвом / фото: скриншот Youtube
Монастир Іоанна Кронштадтського під Києвом / фото: скриншот Youtube

"Я збирався поїхати подивитися Свято-Іоаннівський монастир і познайомитися з його керівництвом - там, кажуть, цілий «Кремль» збудували", – сказав зі сміхом митрополит.

Депутат Олег Дунда висловив сумніви щодо фінансування цього проекту з огляду на його масштаб та тривалість будівництва без належної документації. Він вважає, що таке будівництво не могло продовжуватися без підтримки чи мовчазної згоди державних чиновників, які, можливо, були пов'язані з церквою чи отримували вигоду від неї.

Олександр Аліксійчук, ще один підписант звернення до СБУ, також здивований, що протягом двох десятків років ніхто не помітив явних порушень під час будівництва цього величезного монастиря.

Хоча він і не поспішає стверджувати, що цей монастир пов'язаний із росією, його непокоїть можлива загроза національній безпеці України. Аліксійчук вважає, що прихильники "російського світу" користуються лазівками у законодавстві, щоб просувати свої ідеї через такі релігійні організації.

Нагадаємо, до замаху на Трампа український священик виступив з молитвою за його життя

Раніше ми писали про те, чи можна випускати гази у церкві? Священик пояснив, як не потрапити в незручну ситуацію

Крім того, Знай.ua повідомляв, на руці Гетьманцева помітили магічний браслет: з підвищенням податків можуть вилізти біси