Про це пише Problematic News.

Одним із об'єктів, що зазнали цього процесу, став відомий київський торгово-розважальний центр "Гулівер". Бюро Економічної безпеки (БЕБ) звинуватило керівництво ТРЦ "Гулівер" у ухиленні від сплати податків у 2019-2021 роках на суму 146 мільйонів гривень.

Вже у червні 2024 року ТРЦ “Гулівер” було передано до управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Як стало відомо виданню "Фраза", власниками ТРЦ "Гулівер" є відомий бізнесмен Віктор Поліщук та його дружина Лілія Різва. За даними ЗМІ, родинні зв'язки цієї родини ведуть до колишнього президента РФ Дмитра Медведєва. Зокрема, Лілія Різва є племінницею Світлани Медведєвої, подружжя екс-президента РФ. Це створює серйозні підозри, що бізнес Поліщука може мати зв'язки з російською владою, яка активно підтримує агресію проти України.

Окрім "Гулівера", під націоналізацію також потрапив київський ТРЦ Ocean Plaza, дві третини корпоративних прав якого контролює російський олігарх Аркадій Ротенберг, близький до Володимира Путіна. У квітні 2024 року Фонд державного майна України визначив стартову вартість Ocean Plaza для продажу – понад 1,65 мільярда гривень.

Популярні новини зараз
Отримати відстрочку стало простіше: жодних виправдань перед ТЦК 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Однак, за інформацією “Фрази”, є ще один торговий центр, який залишився поза увагою правоохоронців – ТРЦ Blockbuster Mall. Власником 50% акцій цього ТРЦ є забудовник Вагіф Алієв, за інформацією ЗМІ, який має російське громадянство. Незважаючи на це, Алієв продовжує успішно вести бізнес в Україні, маючи такі об'єкти як Mandarin Plaza, Lavina Mall та Ocean Mall.

За інформацією медіа, успіх бізнесу Алієва в Україні, незважаючи на його можливий російський паспорт, зумовлений його зв'язками в правоохоронних органах та вмінням обирати впливових партнерів. Зокрема, інтереси Алієва нібито лобіює його бізнес-партнер Олександр Спектор, який також є співвласником Blockbuster Mall і має зв'язок із колишніми представниками влади Януковича.

За даними джерел “Фрази”, Спектор є нібито ставлеником Віктора Медведчука та його партнера Тараса Козака, який порушує ще більше питань щодо законності та безпеки функціонування Blockbuster Mall. Якщо ці дані підтвердяться, то доход від діяльності ТРЦ може йти не до бюджету України, а до кишень ворогів держави.

Громадськість вже висловила намір звернутися до АРМУ та Міністерства юстиції з вимогою розглянути питання щодо націоналізації активів цього ТРЦ. Крім того, правоохоронні органи розслідують кримінальне провадження щодо ухилення від сплати податків компаніями, що входять до бізнес-імперії Алієва.

За версією слідства, посадовці компаній випускали незабезпечені облігації з метою ухилення від податків. У вересні 2023 року в офісі інвестиційного фонду “Рентал”, пов'язаного з Олександром Спектором, пройшли обшуки, під час яких було вилучено документи щодо операцій із цінними паперами.

Водночас Алієв, ймовірно, щоб уберегти себе, перереєстрував згадані компанії на свою дочку Марину Дорохіну.

Кримінальне провадження розслідується за статтями щодо ухилення від сплати податків та фінансування дій, спрямованих на повалення конституційного ладу України.