Попередній тендер довелося скасувати через корупційний скандал, - його виграла компанія, помічена в шахрайських схемах на аукціонах арештованого майна.

До кінця року заводу планував придбати 240 млн кубів природнього газу за 4 мільярди гривень. результати повторного тендеру мали оголосити 22 серпня, але затягнули на тиждень без пояснення причин. Від цього тендеру залежить майбуитнє заводу, який простоює три роки без сировини.

Нарешті, 28 серпня було оголошено, що газ постачатиме маловідома компанія «Укрнафтогазбуріння». Крім солідної назви у неї нічого немає: створена у серпні 2023, і відтоді набирали кредити і втрачала прибутки. А зараз - зірвала куш із угодою на на чотири мільярди. Засновник і директор «Укрнафтогазбуріння» Михайло Мазур пов’язаний із партією «Свобода».

У розслідуванні «Торги смотрящего за ОПЗ» політолога Мар’яна Ощановського стверджується, що торги продовжувалися у непублічному режимі весь минулий тиждень. Головним лобістом, віл якого залежала доля тендеру, журналісти називають Віталія Логінова - неофіційного радника голови ОГХК, якого «завели зверху» у 2023 році.

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення
Показати ще

Менеджерам самої Об’єднаної гірничо-хімічної компанії його представили як «смотрящого від Офісу президента». При цьому Логінов позиціонував себе як людину близьку особисто до голови ГУР МО Кирила Буданова та одного із керівників ОП.

За час роботи в ОГХК Логінов кількома сумнівними схемами. Так, він намагався повернути до роботи з ОГХК компанії Владислава Кліщара. Колишній голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко та попередній «смотрящий від ОП» Андрій Гмирін уже залучали компанії цієї людини до співпраці з ОГХК, і це завершилося для них підозрами від НАБУ і гучним кримінальним розслідуванням. Логінов привів сина Владислава Кліщара на переговори в ОГХК уже після того як Сенниченко, Гмирін та інші фігуранти втекли за кордон.

Пов’язані із Логіновим логістичні компанії взяли в оренду два причали ОПЗ і перевалюють там сторонні вантажі, непрофільні для заводу. Це водночас дає Логінову вирішальний вплив на саме підприємство, яке не має інших джерел доходу, крім вантажообробки.

Це має свою ціну - саме на одному із причалів ОПЗ днями має пришвартуватися скандальне судно під прапором Сьєрра-Ліоне «Гарун Бей», - воно везе нібито «єгипетські» фосфорити чомусь із Лівану для компанії «Укрмінхім», яка постачає сировину державному заводу Сумихімпром. Українські журналісти підозрюють, що ці фосфорити насправді мають сирійське походження, - мовляв, їх видають за єгипетські лише для того, щоб обійти санкції РНБО.

Логінов Таким чином співробітництво з Логіновим ставить репутацію ОПЗ під удар, але без погодження смотрящого визначити переможця тендеру завод все одно не міг. Попередній газовий тендер ОПЗ виграла ще одна підконтрольна Логінову компанія - «Агроторггруп» із Харкова, саме цей тендер згодом було скасовано.