Американські фахівці проаналізували зміни, яких зазнала економіка України після розриву відносин з Росією.

Експерти звернули увагу на те, що у 2013 році експорт товарів з нашої країни до сусідньої оцінювався у 15 мільярдів доларів, пише Politeka, посилаючись на дані американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

У 2014 році ця сума знизилася до 9,8 мільярда, а у 2015-му впала ще вдвічі.

Наприкінці минулого року Україна продала в Росію товарів на суму 3,6 мільярда доларів - це лише 8% від загального обсягу експорту. Зате значно збільшилися продажі до країн Євросоюзу - до 37%.

Не забули аналітики згадати і про блокаду поставок вугілля із тимчасово окупованого Донбасу.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

За даними звіту, запаси антрацитового вугілля в Україні знизилися на 15%. Однак, на думку зарубіжних експертів, ситуація далека від критичної.

По-перше, українська влада замінила втрачені потужності ядерною енергетикою - з 50% до 62%.

По-друге, почали закуповувати польське вугілля, розглядаючи також пропозиції з США та ПАР.

Втім, такий стан справ призведе до збільшення витрат на імпорт, а отже - тарифи на комунальні послуги в Україні можуть злетіти ще вище.

На завершення американські аналітики додали, що продовження блокади на Донбасі може привести до втрати 1,3% ВВП у 2017 році.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", Україна вимагає від Газпрому виплатити мільярдний штраф.