Сьогодні, 26 квітня, "Кассіні" ввійшов в останню стадію свого життя під назвою "Великий фінал" - зонд в останній раз перед завершенням місії зблизився з найбільшим супутником Сатурна Титаном.

Зробивши останні знімки та відправивши їх на Землю, "Кассіні" максимально наблизився до Титану, гравітація якого дозволила зонду розігнатися і відправитись в свій останній політ по орбіті між кільцями Сатурна і верхніми шарами атмосфери газового гіганта, повідомляє NASA.

Дослідники сподіваються, що під час останнього польоту апарату вдасться зібрати максимальну кількість раніше невідомої інформації, яка дозволить їм визначити тривалість дня Сатурна, а також вік його кілець.

Останній політ зонда "Кассіні" по орбіті Сатурна стане фіналом 12-річної експедиції, за час якої він зробив безліч фотографій планети, а також просвітив її вуглеводневі озера і моря за допомогою своїх радарів.

До своєї смерті "Кассіні" встигне зробити ще 22 прольоти між кільцями Сатурна і їх "володарем", збираючи і передаючи дані про цю планету до самого свого кінця.

Нагадаємо, зонд "Кассіні" вперше прибув до Сатурну 30 червня 2004 і став першим штучним супутником цієї планети. 14 січня 2005 зонд "Гюйгенс", якого "Кассіні" ніс на своєму борту, вперше опустився на Титан. 15 вересня 2017 року дослідницька місія космічного апарату "Кассіні" завершиться - за роки вивчення системи Сатурна зонд пройшов поблизу цього величезного супутника 126 раз, і кожного разу він переходив на нову траєкторію, яка направляла його до нових об'єктів дослідження.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляв сайт Знай.ua, американське космічне агентство NASA представило анімаційний ролик, на якому показало останній шлях Cassini