У Львові з 9 по 13 вересня проходив традиційний Форум видавців, який зібрав з усієї країни видатних письменників та поціновувачів літератури.

Найбільш яскраво представили свої доробки дитячі видавництва. Варто відзначити, що декілька дитячих книжок були на військову тематику.

Ця тема дуже актуальна в умовах збройного конфлікту на сході країни. Більше того, за підрахунками всесвітньої організації ЮНІСЕФ під час війни на Донбасі постраждало більш ніж 1,7 мільйона дітей.

Видавці відзначили, що в таких умовах актуальним є питання, як розмовляти з дітьми про війну, які цінності виховувати у молодого покоління.

Дві книги від "Видавництва Старого Лева" були присвячені темі війни.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

"Війна, що змінила Рондо"

На початку року Роман Романишин та Андрій Лесів з творчої майстерні "Аґрафка" її намалювали, а "Видавництво Старого Лева" надрукували.

В книзі розповідається історія міста Рондо та його яскравих героїв Данко, Фабіана та Зірки.

"Усі мешканці незвичайні та дуже тендітні, вирощували квіти, плекали сади та парки, розмовляли з птахами та рослинами, любили співати, малювати та писати вірші", - починається книга.

Герої займаються своїми справами, аж поки до Рондо не приходить війна, яка посіяла в місті чорні квіти.

Троє відважних героїв вирушають на порятунок міста. Незважаючи на їх поодинокі старання, війна просувалась далі.

Тоді Фабіан, Зірка та Данко вирішили побудувати машину Світла та гуртом з усіма жителями заспівали гімн Рондо. Війна почала танути на їх очах та зникла, а на місці її чорних квітів виросли маки.

Книга вже отримала спеціальну відзнаку "Нові горизонти" від журі всесвітньо відомого ярмарку дитячої книжки BOLOGNA CHILDREN'S BOOK FAIR.

"Від війни плачуть"

Цю книгу написала ізраїльська поетеса Тірца Атар у віці сім років. Вона у віршованій формі передала свої емоції від війни в своїй країні.

"Учора я була на війні. Їздила до тата на заставу. Таточку любий, хороший, коханий, вертайся додому", - пише вона.

В її віршах проглядається тонка натура та щирі переживання за військові події, свою сім'ю та долю міста.

Керівник відділу продажу "Видавництва Старого Лева" Богдан Горбай розповів "Знай", чим зумовлена така тематика.

"Тема війни дуже актуалізувалась протягом року, але вона вже стихає. Особливого соціального замовлення на дитячі книжки про війну у нас немає. Більше того, ми обираємо самі, що друкувати. До нас ще не звертались автори, які б хотіли надрукувати книгу про війну на Донбасі. Книга "Від війни не плачуть" більше артбук для дорослих, але про емоції дитини під час війни. Тим паче, її більше купують дорослі для себе. Ми плануємо надрукувати спогади війського капелана, але це лише поки що плани", - розповів "Знай" Богдан.

"Героям слава! Розповіді для дітей про героїв фронту і тилу"

Цю книгу презентувало видавництво "Мамине сонечко". Вартість її була символічною – 15 гривень, тим більше, за три книги четверту давали в подарунок.

У восьми оповіданнях виховується хоробрість та стійкість у боротьбі за територіальну цілісність України.

В них йдеться про хлопчика Михася, брата якого поранили під час АТО, про відважного пса Трофея, який врятував розвідників, жертвуючи собою.

Зі сторінок оповідань постає героїчна постать донецького кіборга, що загинув, обороняючи Україну.

Також приділяється увага сприйняттю дітей воїнів АТО, який втратив ноги. Діти охоче пропонують йому зіграти на протезах у футбол, хоча спочатку бояться знівеченого героя.

Читайте також: Книга Сергія Лойка "Аеропорт" стала абсолютним хітом продаж

Нагадаємо, що тема війни та АТО була надзвичайно популярною на Форумі видавців. Там презентували книгу Сергія Лойка "Аеропорт", Євгенія Положії "Іловайськ" та авторський доробок Надії Савченко "Сильне ім'я Надія".