Скандал, що розгорівся навколо демонтажу під Перемишлем памятника воїнам УПА 26 квітня, став однією з тем телефонної розмови між президентами Польщі та України Анджеєм Дудою та Петром Порошенко.

Український лідер зателефонував польському колезі з нагоди річниці Конституції Речі Посполитої, йдеться на сайті Адміністрації президента.

У повідомленні йдеться про те, що Порошенко засудив інцидент з демонтажем українського пам'ятника в селі Грушовічі поблизу Перемишля, наголосив на неприйнятності знущання над державними символами України і зазначив, що це зажадає реакції польського керівництва.

"У відповідь Анджей Дуда пообіцяв особисто розглянути цей інцидент і дати йому належну оцінку, щоб не допустити подібних рецидивів в майбутньому", - говорять у прес-службі президента.

Крім того, Порошенко в контексті вшанування 70-х роковин операції "Вісла" висловив надію на незмінність позиції польського керівництва щодо рішучого засудження цього злочину комуністичного режиму, в результаті якого 140 тис. українців були примусово виселені зі своїх будинків.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Президенти домовилися про про координацію кроків з легалізації всіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні, аби зберегти їх та охороняти на державному рівні.

Порошенко запросив Дуду відвідати з візитом Україну в поточному році.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", у Мінкульті Польщі заявили, що демонтаж пам'ятника воїнам УПА був законним.