Фонд державного майна України оприлюднив першу базу суб'єктів оціночної діяльності,щодо яких є підстави сумніватися в об'єктивності оцінок. Деякі з них можуть навмисно занижувати оцінку при здійсненні угод з купівлі-продажу нерухомого і нерухомого майна, повідомляє прес-служба Фонду.

"Вимога щодо визначення оціночної вартості нерухомого і рухомого майна міститься в низці статей Податкового кодексу України та в інших актах законодавства. Саме з величини оціночної вартості здійснюються платежі у формі податку з доходів фізичних осіб, державного мита, інших обов'язкових зборів і платежів при здійсненні угод з купівлі-продажу, міни та в інших випадках, встановлених законодавством, що відбуваються за участі громадян", - пояснила заступник голови ФДМУ Наталія Лебідь.

За її словами, наразі право проводити оцінку отримали 2,9 тисяч суб'єктів оціночної діяльності. Фонд держмайна з 2013 року веде Єдину базу звітів про оцінку майна. В базі вже налічується близько 1,6 млн оцінок.

"Масштабність процесу, на жаль, породжує й тих, хто не цінує авторитет професії оцінювача, не поважає суспільство, маніпулює наданими повноваженнями. В професійних колах оцінювачів, нотаріусів наразі точаться дискусії щодо заходів, які потрібно вжити для виявлення та притягнення до усіх форм відповідальності таких так би мовити "професіоналів". Фонд всіляко підтримує ініціативи громадськості, дії правоохоронних органів у цьому напряму", - заявила Наталія Лебідь.

За підсумками моніторингу актів оцінки Фонд сформував перший перелік оцінювачів, щодо яких ФДМУ має обґрунтовані сумніви у достовірності і здійснює заходи з перевірки. Фонд впевнений, що оціночна спільнота дасть належну професійну оцінку цій інформації.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Наталія Лебідь звернула увагу всіх, хто користується послугами оцінювачів при продажі чи купівлі майна: "Занижена вартість оцінки – це ризики продавця втратити кошти від продажу, якщо в угоді вказана необ'єктивна ціна, а оціночна вартість занижена, і ризики покупця у разі шахрайських дій з майном, що купується, потім не довести свої права через необ'єктивну ціну і оціночну вартість. Нарешті, варто пам'ятати і про відповідальність усіх учасників процесу згідно зі статтею 212 Кримінального кодексу України".