Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв розповів про причину девальвації національної валюти.

Як передає "Інтерфакс", 20 серпня глава держави, відпустивши тенге у вільне плавання, вибрав один з трьох варіантів розвитку подій.

За словами Назарбаєва, загалом було три варіанти вибору: щось робити і чекати поліпшення ситуації, плавно послабити курс тенге в межах коридору або ввести вільно плаваючий курс тенге.

"Треба прямо сказати, що це був вимушений захід, іншої альтернативи у нас не було. Ви знаєте, ми планували всі наші програми по-іншому, але криза завжди вносить корективи, до цього ми повинні бути готові, і ми готувалися до цього. Ви це знаєте. Готувалися заздалегідь", - пояснив він.

Читайте також: Раптовий обвал валюти сколихнув Казахстан, закриті обмінники

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Перший варіант би привів до скорочення виробництва в країні і втрати робочих місць. Другий варіант виявився занадто витратним, це призвело б до неконкурентноздатності казахстанських підприємств.

20 серпня, курс національної валюти Казахстану - тенге - впав на третину після того, як нацбанк відпустив його у вільне плавання. Загальне ослаблення казахської валюти пов'язане з падінням рубля, зниженням ціни на нафту. Економіка Казахстану, як і російська, дуже сильно залежить від експорту вуглеводнів.