Цього року в більшості областей стали торгувати місцевими продуктами, помітили у Федерації сільгоспвиробників України. За їхніми даними, споживання місцевих продуктів зросло 2015 року в порівнянні із минулим на78%. А на ринках місцевих продуктів стало у 5 разів більше.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяМісцеві продукти продають майже уполовину дешевше, ніж фрукти та овочі із південних областей.
"Наприклад, місцевий виноград із Київської області коштує 18 гривень, а із Одеської області — від 35 грн. Не вигідно зараз возити із інших областей. Доставка стала дорогою і кінцева ціна для наших людей зависока. Ще минулого літа все подорожчало на 10-15 гривень. Тоді в нас різко впали продажі", - говорить "Знай" Олексій Кравець, віце-президент Федерації сільгоспвиробників України.
За його словами подорожчання продукції минулого року було зумовлено тим, що через курс долара подорожчало пальне. А відтак – і доставка товарів із області в область.
"Підприємці почали шукати фермерів та власників приватних господарств, які вирощують у кліматі центральної України смачні фрукти і овочі. Почала з'являтися місцева логістика", - пояснює експерт.
Читайте також Антимонопольний комітет вимагає зниження цін на бензин
За його словами, такі зміни на ринку продажів продуктів в Україні стануть передумовою для розвитку бізнесу в областях.
"Якщо й наступні роки продовжуватиметься тенденція до нарощення виробництва місцевих продуктів, то середні ціни на ринку знижуватимуться й далі, а фермери замовлятимуть все нові й нові сорти овочів і фруктів. Зростатиме зайнятість в регіонах. І при чому не лише у сфері сільського господарства, а й в торгівлі, постачанні, зберіганні продуктів", - прогнозує фахівець.