Сьогодні набули чинності зміни Нацбанку на грошово-кредитному та валютному ринках. Про це повідомляють у прес-службі НБУ.

Тепер обсяг видачі готівки в іноземній валюті та банківських металах з рахунків клієнтів банків збільшено із 15 до 20 тис. грн на добу. Також дозволено уповноваженим банкам знімати контроль з експортних операцій клієнтів у разі надання ними документального підтвердження необхідності цього. Крім того, уточнено вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті. Відтепер вимога не розповсюджуватиметься на кошти, які повернені за ініціативою іноземного банку в дводенний термін.

"Також Нацбанк скасував вимогу щодо обов'язкового подання в пакеті документів для купівлі та переказу іноземної валюти довідки з Державної фіскальної служби, що засвідчує відсутність заборгованості зі сплати податків для компаній. Ця зміна полегшить життя імпортерам", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Читайте також Без податкових змін діра в бюджеті складе 80 млрд грн - Яресько

На його думку, зменшення обмежень НБУ має призвести до більшого притоку валюти в Україну.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

"Це зменшить курсові коливання. Бо до цього найбільші валютні коливання були через те, що експортери до останнього притримували іноземну валюту. Як тільки починали її продавати в Україну, долар дорожчав", - говорить експерт.

Він вважає, що Нацбанку потрібно обережно знімати обмеження із валютно-обмінних операцій.

"Не треба забувати, що на нашій території йде війна. Тому можна очікувати масштабних фінансових диверсій від росіян. Цілком ймовірно, що вони їх здійснюватимуть через свої банки в Україні. На жаль, їх наша влада так і не спромоглася закрити", - каже Володимир Марченко.

Нагадаємо, Нацбанк запровадив обмеження на валютно-обмінні операції, а також для вітчизняних експортерів у серпні 2014 року з метою не допустити різкої девальвації гривні.