Сьогодні до окупованого Росією Криму не пустили 13,4 тонн українського сиру. Россільгоспнагляд повідомляє, що причиною заборони на ввезення української продукції є відсутність відомостей про відповідність сиру російським мікробіологічним, фізико-хімічним, хіміко-токсикологічним та радіологічним показникам.

Сир везли із житомирського "Старокостянтинівського молочного заводу".

"Я не бачу в цьому нічого дивного. У нас із Росією війна, тому є велика ймовірність, що вони взагалі без різного виправдання не пускатимуть наші продукти на територію, яку захопили. Росіяни зацікавлені в дестабілізації нашої економіки, зменшенні доходів бізнесу, тому й всіляко перешкоджають продажу наших товарів. Якби вони мали вдосталь своїх продуктів, то зовсім би відмовились від наших", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

На його думку, вітчизняні бізнесмени не повинні торгувати ні з Росією, ні з територііями, які вона окупувала.

"Зрозуміло, що гроші не пахнуть. Але це зрада українських інтересів. Думаю, наші виробники мають обирати — або переобладнувати заводи й орієнтуватися на Польщу, Чехію, Румунію і Словаччину, або закривати підприємства", - вважає фахівець.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу "Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Читайте також "Газпром" втрачає мільярди доларів через зниження поставок газу в Україну

У консалтинговій компанії "Інфагро", що займається дослідженнями на ринку молокопродуків, зазначають, що насправді у Крим йдуть великі партії українських молокопродуктів, але нелегально.

"Їх туди поставляють із наших молокопереробних підприємств фірми-посередники. Потім із Криму переправляють товари в Росію. Там не вистачає своїх, тому великий попит на наші", - говорить "Знай" Василь Вінтоняк, директор компанії "Інфагро".

За його словами, українські виробники збільшили поставки сирних продуктів до Казахстану та Білорусі.

"В Казахстані є попит на них. В Білорусі - теж. Але не настільки великий. Це збільшення поставок до Білорусі можна розцінювати як збільшення поставок до Росії. Адже за останні кілька місяців росіяни стали більше імпортувати сиру саме з Білорусі. Очевидно, це наші продукти".

Нагадаємо, минулого місяця росіяни заборонили ввезення на свою територію української солі, бо вона, за словами їхніх відомств, не відповідає російським вимогам.