Компанія "Газпром" планує перевести частину експортних розрахунків на рублі через страх перед новими санціями. У нацвалюту переведуть до десяти відсотків розрахунків.

Про це пише Коммерсант.

"Експерти вважають, що таким чином компанія намагається "підстрахуватись" після введення санкцій США проти Південно-Киринського родовища", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: "Північний потік 2" загрожує "Газпрому" - аналітики

На думку джерел російського видання, "Газпром" хоче продемонструвати прогрес у цій проблемі на президентській комісії з ПЕКу, а також мати страховку на випадок введення чергових санкцій.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Переклад розрахунків за експорт російської нафти і газу в рублі активно обговорюють останні півтора року, але реальне просування поки невелике.

У "Газпромі" від офіційних коментарів відмовились.

Згідно інформації російського ЗМІ, мова йде лише про те, щоб контракти передбачав таку опцію. Мінімальна частка рублевих розрахунків буде не більше 10%.

Ідея про те, що російські енергоносії повинні продаватися на експорт за рублі, стала активно обговорюватися після введення санкцій Заходу в 2014 році. Потенційно, США можуть паралізувати доларові розрахунки за російські товари.

"Прямі фінансові санкції США проти" Газпрому "вкрай малоймовірні, але чому б не мати запасний варіант на цей випадок", - повідомило джерело видання.