ЄБРР прогнозує більше, ніж це очікувалося раніше, уповільнення економік України, Білорусі та Молдови за підсумками 2015 року. Причина - "економіки цих країн зазнають негативних впливів регіональних трендів в економічній сфері та сфері безпеки".

Зокрема, для України експерти банку знизили прогноз до 11,5% падіння ВВП у 2015 році, але передбачають повернення до зростання у 2% у 2016 році, повідомляє ВВС.

"Існує обережна надія, що економіка досягла дна у середині 2015 року, і що обсяги виробництва стабілізуються у другій половині року в умовах місцевих та регіональних ризиків, які залишаються суттєвими", - йдеться у повідомленні ЄБРР.

У ЄБРР також повідомляють, що у Білорусі падіння ВВП - за прогнозами банку на 3,5% на кінець року - буде першим за майже 20 років безперервного зростання.

У Молдові на кінець року можу бути зафіксоване падіння ВВП на 2%.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Як відзначають у ЄБРР, "на країни у східній частині цього регіону негативно впливає рецесія у Росії, а також низькі ціни на нафту та іншу товарну продукцію".

Читайте також: ЄБРР дасть $27 млн на будівництво зернового терміналу в порту "Южний"

У самій Росії, за прогнозами ЄБРР, ВВП скоротиться на 4,2% у поточному році та на 1,2% у 2016 році.

"Це обумовлюється зменшенням обсягів споживання та інвестицій через значне падіння цін на нафту, структурні проблеми та вплив економічних санкцій", - йдеться у повідомленні ЄБРР.