Наступного року соцстандарти в Україні підвищаться на 12%. Про це вчора повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.

"Проект бюджету, який подали 14 вересня і відкликали, показує, що там є подвійне підвищення соціальних стандартів - 1 травня та 1 грудня, до 12% в цілому. Воно дорівнює інфляції в наступному році", - сказала міністр.

У проект бюджету наступного року закладуть курс 24,1 грн за долар.

"Підвищення соцстандартів буде номінальним, його ніхто не відчує. Наприклад, цього року підвищення соцстандартів у цифрах було 13-15 відсотків. Його ніхто не відчув. Адже через місяць після підняття мінімальної зарплати і пенсій, виросли ціни на всі товари, подорожчала американська валюта", - пояснює "Знай" економіст Володимир Марченко.

Читайте також Новий трудовий кодекс не виконуватимуть, як і попередній - експерт

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Він вважає, що у найближчі два роки підвищувати зарплати та пенсії не потрібно.

"Це лише посилює інфляційні процеси. Натомість населення не отримує підвищення рівня життя, а ціни на все зростають. Підвищення соцстандартів потребує комплексного підходу. Скажімо, щоб збільшити дохід бюджетників, половину з них треба скоротити й удвічі збільшити зарплати решті. Аби збільшити пенсії, варто позбавити забезпечення певні категорії людей – тих, що розпалюють расову, національну ворожнечу та схильні до сепаратизму, тих, що мають бізнес і ухиляються від податків. У теперішніх умовах номінальне збільшення соцстандартів завжди виливається у друк нічим не підкріплених купюр", - каже експерт.

На його думку, майбутнє підвищення соцстандартів не підвищить купівельної спроможності населення.

"Це популізм чистої води. Краще б зайнялися виведенням зарплат із тіні й закриття конвертаціних центрів. Це б справді принципово змінило надходження до бюджету і вивільнило б кошти для майбутньої індексації. Однак цього чомусь уряд не робить", - говорить Володимир Марченко.