Сьогодні ввечері на закритті торгів на міжбанківському валютному ринку долар незначно подешевшав. Тепер він коштує 23,9 грн. Минулого тижня американську валюту продавали за 24,9 грн. Вчора — за 23,95 грн. Про це повідомляють у Нацбанку.

"Минулого тижня долар почав стрімко дорожчати. Також полізла вгору ціна євро. Його стали продавати по 27 гривень. Такі стрибки валюти є результатом невеликих валютних вливань в економіку України та зростаючим попитом на валюту серед населення. Люди вже не вірять банківським установам після хвилі закриття та банкрутств, тому намагаються заощаджувати у твердій валюті", - говорить "Знай" економіст Володимир Марченко.

За його словами, Нацбанк зробив більше за цей тиждень валютних аукціонів, ніж зазвичай. Цим погасив попит фінустанов на валюту.

"Якби НБУ так себе повів рік тому, то можливо б зараз курс був на рівні 17-19 гривень. Але вже такого не повернеш. Після подорожчання валюти, стало більше коштувати пальне. Як наслідок, і харчі, речі, одяг. Пішла хвиля знецінення гривні, яка триває і досі. Якщо б НБУ не влаштував додаткові аукціони долар міг би вже за тиждень підскочити до 27 гривень", - пояснює фахівець.

Читайте також Нафта подорожчала до 45 доларів

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Він вважає, що пік подорожчання валюти минув. Долар дорожчатиме у наступні півроку повільно.

"Думаю, до червня стабілізується на рівні 25-26 гривень. Далі все залежатиме від реформ уряду. Якщо вони будуть такими млявими, як зараз, то гривня й далі знецінюватиметься. Якщо ж запрацюють, можемо сподіватися на зміцнення гривні. Можливо, навіть на повернення до курку 24-25 гривень", - прогнозує економіст.