Сьогодні вартість нафти Brent піднялася до $45,28. Ще тиждень тому сировину продавали по $42. Світові аналітики пов'язують подорожчання нафти із тим, що лідери Саудівської Аравії заявили про співпрацю із 12 країнами-членами ОПЕК., щоб стабілізувати ціни на ринку нафти.

"Звісно, ця подія не могла не вплинути на вартість "чорного золота". Однак це тимчасове явище. Нафта все одно дешевшатиме. Цьому сприяє низьке споживання і великий видобуток", - говорить "Знай" Володимир Бутко, аналітик Інституту нафти і газу.

Читайте також В січні Росія почне проти України ще одну війну – торговельну

За його словами, на подешевшання нафти впливає і те, що дешева нафта у довгостроковій перспективі вигідна США та Саудівській Аравії.

"Це не лише тиск на Росію. Це, в першу чергу, підняття економіки в Америці. Саудівська Аравія після подешевшання енергоносіїв займе частку Росії на нафтовому ринку Європи", - пояснює фахівець.

Популярні новини зараз
Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Він вважає, що наступного року сировина подешевшає до $38-35.

"Це прийнятна вартість для теперішньої коньюктури. Як політичної, так і економічної. Навіть у Російському уряді готуються до вартості нафти по 35 доларів", - каже Володимир Бутко.

Нагадаємо, два тижні тому вартість нафти опустилася до найнижчого рівня за останні 10 років — до $38 за барель. Однак така ціна протрималася менше доби.