Обсяги українського експорту до ЄС і Китаю зростають, у той час як стосунки з Москвою погіршуються, пише Financial Times.

Одним із останніх прикладів цього стало закриття прямого авіасполучення між Україною та Росією, пише газета.

"Торгівля з Росією в річному обчисленні зменшилася вдвічі протягом перших 9 місяців цього року. Ситуація може погіршитися далі, - зазначає газета. - Москва погрожує підняти тарифи і скасувати всі торгові преференції, якщо угода про вільну торгівлю між ЄС і Україною повністю набере чинності в січні".

"Якщо Росія виконає свою погрозу щодо України, її ефект зменшить серйозний зсув в торгівлі країни, що уже відбувся", - наголошує видання.

Цитуючи міністра економіки Айвараса Абромавичуса, FT зазначає, що у 2012 році на Росію припадало 25% українського експорту і близько третини імпорту. Та відтоді ця частка зменшилася вдвічі.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Читайте також: Україна плавно завойовуватиме європейський ринок

"І хоча очікується, що ВВП України цього року впаде на 9%, є ознаки того, що цей показник уже сягнув найнижчої позначки, - пише видання. - Цього місяця показники третього кварталу збільшилися на 0,7% порівняно з попереднім кварталом".

"Однак подальші січневі дії Росії у сфері торгівлі можуть стати ударом, який поставить під загрозу надії Києва отримати приріст розміром у 2%. А це призведе до зниження популярності реформ та завдасть шкоди звичайним громадянам, бізнесу і туризму," - підсумовує видання.