Сьогодні український бізнес переживає не кращі часи. Незважаючи на постійне декларування урядом стабілізації економіки, зміцнення валюти, надання бізнесу прав і свобод, кількість бажаючих відкрити свою справу більше не стає. Про те, що сьогодні найбільше турбує українських підприємців і в яких умовах їм доводиться працювати "Знай" поговорив з Павлом Погибою, Головою Ради територіального відділення громадської організації "Асоціація платників податків України" в Києві.

- Павло Павлович, як почуває себе бізнес в нашій країні сьогодні?

- Відповім так само прямо і відверто - просто жахливо. Щоб навіть поверхнево оцінити ситуацію в українському бізнесі, ви просто пройдіться по Хрещатику. У центрі міста величезна кількість комерційних приміщень, які здаються в оренду. Багато - вже давно. Їх ніхто не знімає. Це зайвий раз говорить про те, що в нашій країні все менше людей можуть собі дозволити вести бізнес.

Бути бізнесменом в нашій країні стало не просто не вигідно, але й дуже накладно. Ви тільки подивіться, молодь і люди середнього віку тікають з України. Ті, хто може і хоче працювати, мають розум і можливості, намагаються виїхати на пошуки кращого життя. Це не тому, що вони не люблять Україну. Вони не можуть жити і працювати в таких умовах і при таких законах. Адже у нас повністю ігнорують відомий факт: багатство країни - це не корисні копалини, а генофонд нації. В Україні генофонду створюють такі умови, при яких можна тільки виживати, але не жити. За даними держсекретаря Угорщини за минулий рік, майже 94 тис. наших співгромадян отримало угорські паспорти. Якщо так триватиме далі, в Україні скоро залишаться тільки інваліди, пенсіонери та діти. Як така держава може бути успішним?

Читайте також: Студент з підробленим паспортом матері взяв величезний кредит

Популярні новини зараз
Українців можуть змусити повернути виплати: юристи кажуть, що все законно Списують гроші, навіть якщо вимкнено інтернет: українець попередив клієнтів Vodafone Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило Пенсіонерів забезпечать тимчасовою підтримкою: додаткові виплати до кінця 2024 року
Показати ще

- Але у нас постійно заявляють про намір пом'якшити умови для ведення бізнесу

- Я наведу лише один приклад, так званого, "пом'якшення умов" для ведення бізнесу. Нещодавно Національний банк ввів заборону на передоплату товару, що поставляється з іншої країни. Виходить, сьогодні бізнесмен не може внести передоплату і ввезти товар в Україну. Жодна західна кампанія не поставить товар в Україну без передоплати.

За новими правилами, кошти можна оплатити через 60 днів після поставки товару. Це повний абсурд в нинішніх умовах. Якби ми були країною з бездоганною інвестиційної історією, якій довіряє весь світ - може бути. Але за останні 7 років інвестори, які зайшли в Україну в умовах відкритого ринку - втратили все, що мали. Їх "кидали", обманювали, шляхом тіньових схем забирали товари за копійки. Робили все, щоб відвадити зарубіжних інвесторів і втратити залишки довіри до країни. Тому, логічно, що сьогодні довіри до нашої країни немає ніякої.

У підприємств-імпортерів залишається тільки один варіант - йти в тінь. Тому їм доводиться переводити гроші в офшори, купувати товар по передоплаті і потім вже завозити його в Украіну. Налоги від таких угод не надходять до бюджету країни.

- Напевно, не тільки ускладнення поставок імпорту змушує підприємців іти в тінь?

- В Україні вся система законів і податків побудована так, що виконати всі правила просто неможливо. Підприємцю необхідно годувати сім'ю і утримувати кількох працівників. І коли приходить перевірка з фіскальної служби всі прекрасно розуміють, що як би бізнесмен не пильнував, його буде за що штрафувати. Виконати всі правила і вести бізнес, практично, неможливо. Тому у людини просто не залишається вибору, окрім як піти в тінь. Хіба складно створити умови, щоб ніхто б не від кого не ховався?

- Добре, а Ви можете навести приклад людей у ​​владі, які йдуть на співпрацю з бізнесом?

- Звичайно. Наприклад, глава Державної фіскальної служби Києва Людмила Демченко. Я сам переконався, що людина на своєму місці. Вона все робить для того, щоб полегшити роботу підприємця. Це як живий приклад конструктивної співпраці працівника фіскальної служби і представників бізнесу.

Але це тільки один приклад. Адже в Україні за останній рік кількість наглядових відомств суттєво зросла. Тепер борців з корупцією скоро стане більше, ніж самих корупціонерів. Ну і звичайно всі відомства мають широкі повноваження щодо проведення перевірок серед підприємців. Що там говорити, у нас навіть СБУ займається перевірками бізнесу, що саме по собі абсурд. Візьмемо, наприклад, Велику Британію - ви можете собі уявити, щоб МІ5 - аналог СБУ - займалося перевірками бізнесу? Ні де, в Європі крім України та Росії таке просто неможливо. У нас же це є рядовим випадком.

- Які настрої зараз у середовищі підприємців та бізнесменів Києва?

- Настрої досить сумні. Ситуація в столиці не сильно відрізняється від ситуації по країні в цілому. На бізнес впливають і об'єктивні чинники: низька купівельна спроможність населення, зміна пріоритетів поведінки споживачів і, як наслідок, зниження обсягів продажів. У вітчизняного покупця мало грошей, він не хоче з ними розлучатися, і все частіше орієнтується на зниження витрат: знижки, розпродажі, дешевший товар, більш тривале використання товару. Адже про яку купівельної спроможності ми можемо говорити, якщо заробітна плата лікарів, педагогів становить близько 40-45 доларів. У людей залишається єдине бажання - вижити. Їх раціон гранично обмежений. Відповідно, це теж позначається як на дрібному, так і на середньому бізнесі.

- Чи готові українські підприємці в щось інвестувати і розвивати бізнес?

- Зараз ніхто не замислюється про інвестиції. Всі зосереджені на банальному виживанні.

- Але дозвольте, в першому кварталі цього року Державна служба статистики зафіксувала зростання економіки в 0,1%. Хіба це не позитивний показник?

- А ви подивіться, як піднялися тарифи - в кілька разів на всі комунальні послуги. Відповідно це і викликало невелике зростання економіки - тільки з цих коштів. Так як бізнес багато в чому працює в тіні, завдяки нашому законодавству, держава вирішила взятися за тих, у кого гроші "під подушкою". Завдяки натуральному обкраданню населення ми можемо спостерігати цей незначний підйом економіки.

Для українського бізнесу потрібна економічна революція, за прикладом Грузії. Мені здається, реформи Кахи Бендукідзе були б дуже до речі в нашій країні. Але це система відкритого ринку. За такими правилами наші олігархи грати не готові.

Читайте також: Німецька компанія відкриє муніципальний велопрокат в Києві

- Так що, підприємці чекають чергових, зрозумілих правил гри?

- Всі чекають не чергових правил гри, а нормальних законів, які влаштують усі верстви населення і дозволять людям жити і розвиватися, а не виживати.

- Що ж потрібно робити, щоб оживити бізнес?

- Перше і найголовніше - максимальна лібералізація економіки. Нам необхідно взяти для себе за основу західну систему ліберальної економіки і дати свободу бізнесу. Подивіться на сучасні західні економічні тенденції - закони дають можливість вести бізнес практично в будь-якій країні світу. І закордонним підприємцям відкривається можливість безперешкодно вести свою діяльність в цій країні. Це робиться для максимального залучення інвестицій. В Україні ж ситуація, рівно навпаки, створюються умови, при яких жоден адекватний інвестор не прийде на наші ринки.