Забруднення повітря – одна з найбільших екологічних проблем сьогодення, і причиною цьому є людська діяльність. Енергетика,лісові пожежі, техногенні аварії – все позначається на якості повітря, яким ми дихаємо.

Фахівці підрахували рівень забруднення атмосфери над "мегамістами" світу та назвали "найбрудніший" мегаполіс.

Результати досліджень представили в журналі Atmospheric Chemistry and Physics.

Дані збирали за допомогою метеорологічного супутника Aura на орбіті Землі, який раз у 16 днів робив необхідні заміри.

На верхівці списку найбрудніших агломерацій стали центри Пакистану та Індії. У пакистанському місті Карачі найбільш погана ситуація з озоном. Зафіксовано, що у нижніх шарах атмосфери рівень цієї речовини значно перевищував допустимі норми, що становить загрозу для здоров'я людей.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

В індійській Калькутті серед усіх міст планети у повітрі міститься небезпечний рівень аміаку.

Фахівці зазначають, що сезонні зміни в погіршенні стану повітря пов’язані також з масивними пожежами лісів поблизу міст. Наприклад, у Мехіко починаючи з березня по червень через лісові пожежі та спалювання великої кількості сміття та обробка вогнем полів призводить до сильних смогів над мегаполісом, чим потім дихають мешканці.

Один з найбільших агломерацій Нігерійський Лагос забруднений ще сильніше Мехіко і без пожеж. Причиною тому стала стара система електроенергетики, яка викидає тонни небезпечних сумішей в атмосферу. Населення міста в 21 мільйон мешканців страждають через таке повітря. Крім того, населення використовує у побуті дизельні генератори, що також мають негативний вплив на стан повітря.

Також Лагос знаходиться близько до екватора, і сильне сонячне випромінювання сприяє утворенню озону, а вітер з боку океану утримує забруднення над містом.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", відтепер забруднення акваторій Ганга і Ямуни каратиметься законом.