Аграрії прогнозують: найближчим часом ціни на гречку злетять до 40 гривень за кілограм.

Наразі вартість крупи досягла 32 гривень. І зростання спостерігалося щотижня від самого початку року, пише Gazeta.ua.

"Знаєте, є золотий стандарт у світі. Точно так в Україні є "стандарт гречки". В умовах нестабільності золото зростає в ціні. Аналогічне можу сказати і про гречку", — підкреслив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Варто зазначити, що 40 гривень – це ще не межа. У червні 2016 року цінники на гречку в магазинах показували 47-50 гривень. Тоді розслідувати "гречану змову" взявся Антимонопольний комітет. І крупа одразу подешевшала.

"В Україні є кілька продуктів, що населення сприймає як знакові — цукор, хліб, гречка. Остання була колись найдешевшою. Про неї часто пишуть, говорять. Зокрема, політики. Люди сприймають цю крупу як найнеобхідніший продукт. Через це він дорожчає. Для порівняння можна взяти рис. Його завозять з інших країн, у магазинах представлено багато сортів. А коштує вдвічі дешевше за гречку", - пояснив Дорошенко.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок
Показати ще

Щороку українці споживають близько 150-180 тисяч тонн гречки. Однак через високі ціни інші крупи поступово витісняють її з меню.

"Гречана крупа й надалі зростатиме в ціні. Собівартість кілограма крупи 28 гривень. З урахуванням росту вартості пального, насіння та хімічних засобів для обробки полів кілограм буде коштувати 36 гривень. Відповідно, гречку з нового урожаю продаватимуть по 40 гривень. За останній рік споживання цієї крупи скоротилось. Споживачі стали більше їсти пшеничної крупи, перловки та проса", - розповів фермер Олександр Панченко.

Раніше інформаційний портал "Знай.ua" розповідав, як обрати найкориснішу кашу.