Експерти пояснили, як розраховуються пенсії для українців, і що заважає їм отримувати великі виплати.

Ні для кого не секрет, що розмір пенсії залежить від двох чинників - рівня зарплати і робочого стажу, пише "Сегодня".

Через те, що велика частина роботодавців виплачують зарплату в конверті, зібраних податків не вистачає навіть на низькі пенсії. Як результат, дефіцит Пенсійного фонду в 2017 році, за прогнозами фахівців, складе більше 140 мільярдів гривень.

В українців з мінімальною зарплатою і пенсія буде такою ж - 1247 гривень. Середня пенсія не набагато перевищує цей рівень - близько 1800 гривень. Як прожити на ці гроші - незрозуміло.

Пенсія в Україні зараз розраховується за нехитрою формулою: П = Зп * Кс. Де П - це розмір виплат, Зп - середня заробітна плата за три роки до виходу на заслужений відпочинок, помножена на коефіцієнт зарплати і страхового стажу, а Кс - коефіцієнт страхового стажу.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

При цьому розмір пенсії безпосередньо залежить від коефіцієнта зарплати - співвідношення між середньою виплатою по країні і тією, яку пенсіонер отримував на той момент.

Щоб отримувати високу пенсію, рівень зарплати має значно перевищувати середню по країні.

Зараз для українців встановили ліміт: пенсії не можуть бути вищими за 10,7 тисячі гривень.

Однак в силі залишаються і більш високі виплати, що були призначені до того, як ввели обмеження.

За даними Пенсійного фонду, 2,2 тисячі українців отримують понад 20 тисяч гривень, ще 19 тисяч пенсіонерів - понад 10 тисяч гривень.

Обмеження не діє лише на суддів - для них Конституційний суд скасував норму.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", уряд розширить перелік категорій пенсіонерів.