Вчені-фізики за допомогою адронного колайдера випадково виявили п’ять нових елементарних часток, які назвали "зачарованими".

Про це повідомили спеціалісти CERN.

Елементарні частки містять у собі так звані зачаровані кварки та були виявленні під час експериментів, пов’язаних з розпадом надважких часток, що подібні до протонів.

Усі частки відносяться до надважких, омега-гіперонів, до складу яких входять три важких кварки Це елементарні частки без внутрішньої структури, складові матерії, які знаходяться всередині адронів,що подібні до протонів та нейтронів, проте маса їх втричі більша.

Дослідження нових часток підтвердило той факт, що це дійсно нові елементи, а прилади фіксують їх активну взаємодію, яка не викликана якимись зовнішніми факторами.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Тепер фізикам належить провести ряд досліджень на предмет, наприклад, визначення квантового числа та проаналізувати їх теоретичне значення, що внесе деякі корективи у квантову теорію.

Працівники CERN уже назвали своє відкриття "осередком нових і видатних результатів у фізиці".

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", BBC News презентували відео-екскурсію всередині великого адронного колайдера.