Грузини, у яких вже запрацював безвіз, здивовані легкістю поїздок до Європи.

Грузин Віталій Сафаров поділився подробицями поїздки з Тбілісі до Праги, пише "Радіо Свобода".

Як розповів він, на кордоні з Чехією навіть не запитали: "Куди ви їдете, навіщо?". Штамп поставили за 2-3 хвилини. Питали лише страховку – вона обов'язкова. При цьому, при вильоті з Грузії, мандрівникам сказали, що обов'язкова ще й виписка з банку.

"Як я знав, мінімально у нас має бути 50 євро на людину на день. Але у нас нічого не запитали. Постаивили штамп і впустили, хоча ми чекали на запитання", – зазначив Сафаров.

Після Чехії він поїхав у Київ, і тут його паспорт перевірили по сторінках. Каже, що українська митниця забрала набагато більше часу за Шенгенську.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

За словами Сафарова, в Грузії побоювалися, що люди масово почнуть виїжджати на заробітки (нелегально) в країни ЄС. Проте тепер все ускладнилося. Безвіз не передбачає роботу або навчання за кордоном. Через 90 днів після того, як людина перетнула кордон, її почне розшукувати власна країна, щоб повернути назад. Крім того, за півроку в країнах ЄС можна перебувати не більше трьох місяців.

Тим же, хто хоче працювати, навчатися або перебувати в країні ЄС більше 90 днів, потрібно отримати візу в посольстві цієї країни.

Для того, щоб перетинати кордони 30 європейський країн без віз необхідно мати біометричний паспорт. При цьому більше ніяких додаткових документів, крім тих, що прикордонник зазвичай запитували і при візовому режимі, ніхто питати не буде.

Ті, у кого зараз є діюча Шенгенська віза, можуть нею користуватися до кінця терміну. Старі закордонні паспорти також діють протягом строку, на який видані, та не підлягають обов'язковій заміні.

Інформаційний портал "Знай.ua" розповідав раніше, які документи потрібні і які правила будуть діяти при перетині кордону з ЄС.