Британські вчені кажуть, що у боротьбі із малярією допоможуть генетично модифіковані комарі, які будуть безплідними.

План вчених із Імперського коледжу Лондона полягає у тому, щоб знищити комах, які поширюють малярію поміж людей, повідомляє журнал Nature Biotechnology.

Головна ідея винаходу – вивести та поширювати ген безпліддя серед комах, що приведе до зменшення її популяції або зникнення.

Водночас команда вчених каже, що потрібно провести ще додаткові тести. Це означає, що комарі-мутанти зможуть вперше потрапити до дикої природи не раніше, ніж за десять років.

Комар-мутант все ще зможе заражати людей малярією через укуси, однак вони витіснятимуть інших комарів. Самка, яка успадкує подібний гена, не зможе мати потомство. Таким чином, переносники малярії мають вимерти.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дослідники проводили експерименти із породою комарів, які широко поширені в країнах Африки на півдні від Сахари. Саме тут стається більшість людських смертей від малярії.

Ген безпліддя передавався понад 90% потомства чоловічої і жіночої статі.

Деякі експерти побоюються, що знищення комарів може порушити природний баланс довкілля.

Читайте також: Знайшли метод лікування гемофілії

Однак співавтор дослідження Тоні Нолан каже, що їхній метод стосується лише тих комах, які переносять малярію.

Професор Девід Конвей, експерт із малярії в Лондонській школі гігієни і тропічної медицини, водночас застерігає, що потрібно перевірити, чи у комарів не розвинеться стійкість до цих генетичних модифікацій.

Нагадаємо, що це далеко не остання сенсація у дослідженні генів, яку оприлюднили в цьому році. Нещодавно вчені виявили, що у людей є гени грибів та вірусів. А коти мають ген травоїдних тварин, який допомагає їм добре розбиратись у рослинах.