2016 рік за китайським календарем буде роком мавпи, тому вразити гостей можна незвичайними стравами, які нагадують символ Нового року.

Кореспонденти Знай.ua підібрали кілька цікавих варіацій на тему "мавпочка на вашому столі": тут ви знайдете і солодощі, і легкі салати, і фруктові композиції.

1. Салат "Мавпочка"

Необхідні складові: 200 г рибної консерви, по 100 г рису, огірка свіжого та цибулі, 20 г рослинної олії, 3 яйця, майонез, оливки, перець, сіль, спеції за смаком.

Рецепт:

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Необхідно спочатку зварити розсипчастий рис, охолодити його, викласти першим шаром на пласке блюдо, формуючи голову мавпи. Рис змащується майонезом. Відкрити консервовану рибу, викласти в глибоку миску і виделкою подрібнюємо. Потім необхідно викласти рибу другим шаром на рисі і ще змастити майонезом.

Наступний крок - подрібнити цибулю, обсмажити до прозорості і м'якості, викласти на рибу і змастити майонезом. Великою тертушкою потерти огірок, викласти наступним шаром на цибулю, змастити майонезом.

Відділити білки відварних яєць від жовтків, окремо виделкою подрібнити і те, і інше.Поверх салату викласти білки. Зверху розкласти на білки жовтки, формуючи оченята, зробити декор салату із цілих і нарізаних маслин, прикрасити зеленню петрушки і листям салату як на фото вище.

2. Салат "Мавпочка"

Необхідні складові: по 100 г курячого філе, сиру та консервованих ананасів, 3 яйця, 1 цибулина, кріп, маслини, майонез, перець, сіль, листя салату.

Рецепт:

Зварити куряче філе, дрібно нарізати, подрібнити цибулю і варені яйця - жовтки та білки окремо.

Салат викладається шарами на пласке блюдо, застелене листям салату, у вигляді острова. Традиційно, кожен шар змащують майонезом. Шари ідуть таким чином: курка, цибуля, яєчні білки, дрібно нарізані ананаси, яєчні жовтки.

Сир необхідно потерти на дрібній тертушці, зелень порубати та змішати із сиром і викласти на салат.

Салат прикрашають пальмами із маслин, які насаджують на трубочки. У верхню частину трубочок вставляється зелена петрушка. Із моркви і відвареної картоплі роблять мавпу, якою прикрашають салат.

3. Салатик "Символ 2016 року"

Необхідні складові: 150 г сиру, 3 яйця, по 2 курячих філе запечених і яблука, 3 ст.л. майонезу, маслини, волоський горіх, перець, сіль.

Рецепт:

Цибулю подрібнити, куряче філе і яйця зварити та нарізати дрібними кубиками. Підготовлені продукти викласти у салатнику.

Очистити яблука і потерти їх на середній або крупній тертушці, додати також у салат. 100г сиру потерти крупно, покласти до інших інгредієнтів та аправити майонезом - поперчити і посолити, перемішати.

Викласти салат на пласке блюдо у вигляді голови мавпочки. Подрібнити волоський горіх, потерти на дрібній тертці сир, що залишився. Викласти сир, маслини і горіхи на салат. Чуб має бути із горішків, всю іншу поверхню, включаючи мордочку, викласти сиром, зробити носик, ротик та очка із оливок.

4. Мавп'яче печиво

Необхідні складові: 350 г борошна, 150 г сметани, по 100 г цукру і маргарину / вершкового масла, по 1 ч.л. розпушувача і ванільного цукру, готові шоколадні кекси, густий сироп, варення або джем червоного кольору, шоколад молочний, ягоди смородини з варення.

Рецепт:

Розм'якшене вершкове масло розтерти із двома видами цукрів до однорідної маси. Влити сюди ж сметану, перемішати, всипати просіяне борошно, змішане із розпушувачем, замісити однорідне тесто.

Накрити тісто плівкою та сховати у холодильник на півгодини. Тісто розкачати тонким шаром у 1-1,5 см, вирізати із нього кола двох розмірів: побільше і поменше.

Викласти їх на деко із пергаментом та запікати в нагрітій до 180 градусів духовці близько 20хв. З дрібного розрізаного навпіл печива сформувати вушка макак, а із більших частин -мордочку. Посмішку зробити сиропом або джемом, очі - із ягід, деталі скріплювати розтопленим шоколадом.

5. Фруктова тарілка "Мавпочка"

Необхідні складові: ананас, диня, грейпфрут, апельсин, банан, виноград, баклажан, морква.

Рецепт:

Ананасу рівно зрізати верхівку і низ, встановивши його на пласку тарілку ширшим боком донизу. У центр увіткнути одну або кілька дерев'яних зубочисток.

У маленької дині також зрізати рівно з двох сторін грані, насадити диню на вставлені в ананас зубочистки, щоб вона трималася.

Нижня частинка мордочки робиться із грейпфрута: його насаджують на вставлені в диню зубочистки. Акуратно зробити на дині ще кілька надрізів для очей і вушок.

Скріплюючи дерев'яними зубочистками половинки апельсина із динею, зробити вушка. Із половинок темного винограду і моркви зробити вийдуть вічка. Шапочка мавпи формується із кінчика баклажана з плодоніжкою. Також зубочистками до ананасу кріплять половинки банана у вигляді "ручок".

6. Салат з грибами "Мавпенятко"

Необхідні складові: 300 г огірків, 200 г білокачанної капусти, 2-3 помідори, по 1 апельсину і болгарському перцю, рослинне масло, столовий оцет, перець, сіль, печериця, червоний лук, яблуко, лісовий горіх, листя салату.

Рецепт:

Огірки нарізати не дуже великими шматками, нашаткувати помідори, болгарський перець нарізається соломкою. Від шкірки очищають апельсин, нарізають м'якоть разом із плівками кубиком. Все це змішують, додаючи листя салату, підсолюють, додають цукор, скроплюють оцтом і поливають рослинним маслом у салатнику.

Прикрашають у вигляді макаки: вічко - апельсина і лісовий горіх, мордочка і посмішка - шматочок яблука і полукільцями червона цибуля, вушка - пластинки печериці.

7. Закуска "Макака"

Необхідні складові: хліб, ковбаса варена, солона соломка, сир для сендвічів, оливки, зелень, вершкове масло.

Рецепт:

На шматочки хліба викладають сир для сендвічів. Їх змащують вершковим маслом. Із вареної ковбаси вирізають тулуб, голову і лапки мавпочки. Навколо однієї палички солоної соломки обмотатують хвіст. Із зелені, моркви і оливок формують мордочку тваринки.

8. Салат з яблуками "Мавпа"

Необхідні складові: 4 яйця варених, 3 буряка варених / запечених, по 1 цибулині і крупному яблуку зеленому, майонез / сметана, перець, сіль.

Рецепт:

Варений або запечений буряк необхідно потерти на тертушці не занадто дрібно. Очистити яйця і три з них нарізати дрібними кубиками, а одне - відкласти. Буряк з'єднати із яйцем, перемішати, додати нарізане дрібно кубиками яблуко прямо зі шкіркою, подрібнену цибулю. Салат поперчити та посолити, змастити майонезом, перемішати.

Викласти основу на пласке блюдо. Оформлення: покрити всю поверхню відкладеним буряком, із тертого на крупній тертці білка і тертого на дрібній тертці жовтка зробити мордочку. Очі, вії і носик - із оливок, вушка - із редиски або іншого схожого продукту, посмішку сформувати із болгарського перцю.

9. Печиво "Мавпочка із бананом"

Необхідні складові: 300 г пшеничного борошна, 150 мл рослинного масла, 100 г цукру, 1 банан, 2 ч.л. розпушувача, 1 щіпка солі, шоколад, глазур або мастика для оформлення.

Рецепт:

Зі стиглих бананів зробити пюре виделкою. Влити сюди ж рослинне масло. Борошно просіяти, всипати в масу, додати сіль, цукор і розпушувач, ретельно вимісити, і сховати у холод на півгодини. Розкачати тісто і вирізати із нього трафаретом або спеціальною формочкою печиво овальної форми із вухами.

Викласти на деко із пергаментом, зробити на кожному печиво кілька проколів зубочисткою, запікати у духовці температорую 180-200 градусів 15-25 хв. Готове печиво охолодити, та мастикою, шоколадом або цукровою глазурру із какао сформувати мордочку.

10. Печивко "Шоколадна мавпа"

Необхідні складові: 150 г вершкового масла, 4 яйця, 1,5 склянки борошна, 1 склянка цукру, 0,2 склянки молока, ванілін, шоколад, кондитерська посипання і глазур для прикраси

Рецепт:

Розбити яйця, додати ванілін і цукор, розтерти, влити у масу холодне молоко, ретельно перемішати і поставити на плиту на слабкий вогонь. Довівши суміш до густоти сметани, постійно її помішуючи, охолодити.

Розтерти із маслом борошно, влити охололу яєчну масу, вимісити пластичне м'яке тісто. Готове тісто поставити на 20 хвилин у холодильник, далі - розкачати до товщини 1-1,5 см.

Вирізати овали із вушкми - основи для мордочки. Викласти печиво на деко із пергаментом, поставити у духовку температурою 200 градусів і запекти до легкого зарум'янювання та дати охолонути. Прикрасити шоколадом.

Щоб зробити світліший шоколад, додати в частину розтопленого шоколаду сухе молоко, згущене молоко. Носик можна зробити кондитерською присипкою.