Співробітники американського посольства в Празі приєдналися до загальнонаціональної акції в Чехії "Короткі штани для Вацлава Гавела" (Krátké kalhoty pro Václava Havla).

Про це написав блогер Рустем Адагамов в Facebook.

"В день пам'яті першого президента Чехії люди по всьому світу в честь визнанного борця за свободу і демократію підтягують або підвертають свої штани, щоб було видно шкарпетки", - зазначив публіцист.

Така незвичайна традиція виникла в 2012 році. Вона заснована на відомому історичному факті. У 1989 році Гавел приймав президентську присягу в надмірно укорочених брюках, що не могло сховатися від об'єктивів телекамер.

Сам чеський президент неодноразово віджартовувався, що штани не були короткими, просто свою роль зіграла його звичка їх підтягувати.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Читайте також: Юрій Шевчук підтримав російських далекобійників (відео)

"Я марно пояснюю, що тоді у мене штани не були короткими, я їх просто підтягнув. Кожен чоловік знає, що коли підтягнеш штани, пройде якийсь час, поки вони не сядуть нормально. Так і було в той раз на Граді. З тих пір це стало національним міфом, що при інавгурації у мене були короткі штани", - говорив він.

Акцію підтримують громадські діячі та відомі артисти. Приміром, посол Франції в Чехії Жан-П'єр Асвазадуріан, співак Дан Барта, посол Швеції Анніка Ягандер, посол Канади Отто Йелинек, музикант і політик Міхаел Коцаба і багато інших.