З 24-го по 30 квітня в Києві пройде один з найбільших киберспортівних турнірів сезону з дисципліни Dota 2 - The Kiev Major 2017.

Турнір The Kiev Major є одним із серії турнірів, що проводяться безпосередньо за підтримки розробників гри Dota 2 - компанією Valve. Загальний призовий фонд чемпіонату складе три мільйони доларів. А за перемогу боротимуться 16 найкращих команд світу з шести регіонів.

Система проведення

Змагання пройде в два етапи: групова стадія та плей-офф. Груповий етап пройде 24-25 квітня і буде зіграний за швейцарською системою: всі команди починають в одній групі, кожна зіграє чотири матчі серії до трьох перемог (best-of-3), при цьому на всіх етапах команди будуть отримувати суперника з тим же балансом перемог і поразок.

Варто зазначити, що за результатами групової стадії жоден з колективів не покине турнір, а всі 16 команд-учасниць будуть посіяні в сітці Single Elimination.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Мейн-івент, він же плей-офф, пройде 27-30 квітня. Традиційна для класичного спорту, сітка основної частини турніру передбачає відсіювання половини учасників в кожному раунді плей-офф. Всі матчі мейн-івенту, крім фіналу, будуть гратися за системою best-of-3 (до двох перемог). Ну а сам фінал команди зіграють до трьох перемог однієї з колективів (best-of-5).

Де проходить Kiev Major?

Перша частина чемпіонату (групова стадія) пройде в онлайн режимі. Команди зіграють свої поєдинки в номерах готелю Fairmont Grand Hotel Kyiv. До речі саме в цьому готелі всі учасники проживатимуть на час всього турніру. Основна ж частина змагань пройде в Національному палаці мистецтв "Україна". Продаж квитків на мейн-івент вже закритий, однак їх ще можна придбати у перекупників, якщо добре пошукати в інтернеті.

Варто відзначити, що організатори, мабуть, не очікували такої кількості бажаючих відвідати київський турнір, і вибрали для проведення івенту не найбільший зал (Палац "Україна" вміщує всього 3000 місць).

Хто буде боротися за головний приз?

Головний трофей Київського Мейджору отримав назву Mystic Staff і є копією одного з артефактів з Dota 2. Боротися за Mystic Staff, а також за величезну грошову винагороду, в Києві будуть 16 колективів:

Invictus Gaming (Китай)
OG (Європа)
Evil Geniuses (США)
Virtus.Pro (СНД)
NewBee (Китай)
Team Liquid (Європа)
Team Secret (Європа)
IG Vitality (Китай)
Team Random (Китай)
Vici Gaming Jeremy (Китай)
Thunderbirds (Європа)
mousesports (Німеччина)
TNC Pro Team (Філіппіни)
Faceless (Сінгапур)
Digital Chaos (США)
SG e-sports (Бразилія)

Розподіл призового фонду:
1 місце - 1 мільйон доларів;
2 місце - 500 тисяч доларів;
3-4 місця - 250 тисяч доларів;
5-8 місця - 125 тисяч доларів;
9-16 місця - 62,5 тисячі доларів.

За кого вболівати українському глядачеві?

Головна і найвідоміша українська кіберспортивна команда Na'Vi на цей раз не буде представлена ​​на турнірі з Dota 2. Народжені перемагати не змогли кваліфікуватися в основну частину, поступившись у вирішальних матчах кваліфікації російському колективу Virtus.pro. Однак вітчизняному вболівальнику буде за кого вболівати на головному кіберспортивного турнірі весни.

В першу чергу, варто звернути увагу на гравця команди Thunderbirds Романа "Resolut1on" Фомінка, який є одним з ключових гравців свого колективу. Також можна підтримати двох українців з Virtus.pro - Іллю "Lil" Іллюка і Володимира "No[o]ne" Міненко. Крім українських киберспортсменов до Києва з'їдуться і головні зірки Dota 2, такі як m1racle, Arteezy, Burn1ng, n0tail, Puppey і багато інших.

Хто висвітлює цей івент?

Офіційні трансляції турніру будуть вестися трьома мовами - англійською, російською та китайською. Компанія Valve сама підбирає склад коментаторів і аналітиків на свої турніри, і підходить до цього завжди дуже ретельно. До складу СНД коментаторів входить кілька українців - Віталій V1lat Волочай, Роман "CaspeRRR" Лепехин, Віктор "GodHunt" Волков та інші.

В інтернеті трансляції ведуться відразу на декількох каналах, де на кожному матчі зазвичай працює по два коментатора від однієї студії. Крім того, між матчами в ефірі працює студія аналітики, яка проводить розбір ігор. Матчі на турнірі, зазвичай, починаються вранці близько 9:00 і проходять практично до самого вечора.

Де в інтернеті можна подивитися матчі Kiev Major?

Існує кілька різних варіантів, де можна поспостерігати за матчами Київського Мейджору в онлайні. В першу чергу, це можна зробити в самій грі Dota 2, де Valve дає безкоштовний доступ до перегляду всіх матчів турніру. Можна подивитися за грою найкращих дотерів і на платформі Twitch. Також транслювати всі матчі буде і соціальна мережа Вконтакті.

Навіщо взагалі дивитися цей кіберспорт?

Багато хто говорить, що кіберспорту ще далеко до професійного спорту. Однак є і люди, які дотримуються зовсім іншої думки про це. У багатьох країнах киберспортивні дисципліни активно розвиваються і навіть прирівнюються до інших видів спорту.

Якщо вам подобається напруга, боротьба і пристрасть в спортивних поєдинках, то спробуйте хоч трохи поспостерігати за Kiev Major 2017. Адже тут усього цього, можливо, навіть більше, ніж в звичайному спорті.

Раніше інформаційний портал Знай.ua повідомляв, що захисник Барселони створить кіберспортивного команду.

Фото: www.flickr.com