Відомий журналіст, а нині народний депутат Сергій Лещенко може стати яскравим прикладом того, як за всього за півроку можна повністю знівелювати імідж антикорупціонера. Днями у "Фейсбук" була опублікована його переписка з ведучою проекту Радіо "Свобода" "Схеми: корупція в деталях" Наталкою Седлецькою. Виявилось, що суспільство ще не все знає про елітну нерухомість депутата. Тепер стало відомо про раніше незгадуваний будинок, до якого має відношення Лещенко.

У переписці Лещенко розповідає журналістці про те, що отримав докази того, що за ним нібито ведеться стеження. Причому стежать за ним поруч із будинком, де він має у безкоштовному користуванні кімнату на 24 квадрати. В контексті переписки цікавими є декілька нюансів.

Перший з них полягає у тому, що раніше про ці безкоштовні квадрати Сергій Лещенко нікому не розповідав. Щоправда у його електронній декларації вони значаться, як "право безкоштовного користування", надані таким собі Єндржієвським Віктором Яковичем у лютому 2015 року.

На фото, яке Лещенко переслав ведучій "Схем", видно трьохповерховий будинок, у якому, як він стверджує, раніше справді мешкав. Інтрига полягає у тому, чи справді він жив на 24 квадратах, чи його житлові умови були значно більші?

Також варте уваги і те, що журналістку Наталку Седлецьку, яка працює в антикорупційному проекті, що існує на кошти в тому числі Конгресу США, зовсім не дивує поява цієї раніше невідомої загалу нерухомості. Вона навіть рекомендує Лещенку зробити крок на випередження і самому розповісти про будинок. Більше того, Седлецька радить нардепу проінформувати про даний факт послів на міжнародників, адже на її переконання це "доказ злочину проти народного депутата".

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Текст переписки:

— Тільки що підійшов депутат Мирний і передав фотографію. Каже, що йому дали друзі зі спецслужб з пропозицією опублікувати на мене компромат. Фотографія стеження за мною. Стежили за будинком. Каже, що є й інші фото

— Жах. Ти ще там живеш?

— Ні. Але сам факт

— Так, це жахливо

— Типу написати, що от я живу (жив) в такому розкішному особняку. При цьому я навіть в електронній декларації вказав, що мені там безкоштовно надана кімната в користування

— Можливо, треба тобі на випередження опублікувати це фото?

— Поки не буду. Ці фото давно гуляють. Просто підтвердження, що стежать

— Розкажи про це послам і міжнародникам хоча б. Адже це докази злочину проти депутата. Тримайся. І пиши мені! Не пропадай пліз!

-Домовились.

Проект "Схеми: корупція в деталях" базується на тому, що їхні журналісти розповідають про майно депутатів та інших можновладців. Причому у більшості випадків вони по суті стежать за об’єктом розслідування фактично так само, як це було зроблено у випадку з Сергієм Лещенком. Аби довести, що герой сюжету справді має відношення до певного об’єкту нерухомості, журналісти "Схем" часто "чергують" під будинком для підтвердження. Однак, оскільки Лещенко є товаришем журналістів "Схем", то коли мова йде про його нерухомість, натяку на можливу корупцію вони тут не бачать.

Другий цікавий нюанс, який випливає з нового скандалу із Сергієм Лещенком, стосується особи, яка передала йому фото на підтвердження того, що за ним нібито стежать. Це народний депутат від Опозиційного блоку Іван Мирний.

У двох попередніх скликаннях Мирний був депутатом від такої ненависної для Лещенка Партії регіонів. Більше того, у політичних колах він відомий як охоронець опального олігарха Дмитра Фірташа.

З Фірташем Сергія Лещенка пов’язує ще один факт. Розкішну квартиру у центрі Києва за 7,5 мільйонів він придбав у Олександра Паршакова. Про це стало відомо з оприлюдненого договору купівлі-продажу нерухомості. Так от, Паршаков є директором ТОВ "Компанія з управління активами "Промислові інвестиції" та бізнес-партнером Дмитра Фірташа.

Всю свою журналістську кар’єру Сергій Лещенко будував на тому, що розслідував корупцію серед олігархів. І от за два роки у Верховній Раді виявилося, що він як ніхто інший є близьким до певних представників бізнесу.

Тут варто згадати російського бізнесмена Костянтина Григоришина, з яким Лещенко зустрічався у розкішному ресторані в центрі Києва. Сам Лещенко вважає подібні зустрічі цілком нормальним явищем, адже він "знає олігарха вже давно".

Також слід зазначити, що на цьогорічному Економічному форумі у Давосі Сергій Лещенко був одним з небагатьох, хто погодився відвідати "український сніданок" Віктора Пінчука. Того самого, що є зятем колишнього президента Леоніда Кучми, якого підозрюють у замовленні вбивства журналіста "Української правди" Георгія Гонгадзе. Фото з Давосу, на яких зображені Лещенко з Пінчуком встигли викликати значне обурення у користувачів "Фейсбук". Нагадаємо, напередодні Пінчук опублікував статтю, у якій фактично пропонує Україні поступитися Кримом.

І от як "вишенька на торті" у цьому колі лояльних олігархів для Лещенка тепер можна назвати Дмитра Фірташа. Адже як інакше пояснити, чому начальник його охорони Мирний виявив бажання допомогти Лещенку, попереджаючи про те, що його нерухомістю цікавляться?

Нагадаємо, що ще у серпні 2016 року Сергій Лещенко стверджував, що не проти стати наступним президентом після Петра Порошенка. "Я змагаюся з Луценком за право бути наступником Порошенка. Тільки якщо Луценко хоче бути наступником по лінії корупційних кланів, то я по лінії суспільства і демократичних цінностей", — говорив Лещенко у коментарі виданню "Страна". Нардеп окремо підкреслив у розмові з журналістом, що це не жарт і його заява абсолютно серйозна.

Цікаво, чи розуміє Лещенко, що після гучних скандалів з нерухомістю та фактичним зв’язком із одіозними олігархами, на його політичній кар’єрі можна ставити хрест? Або ж він знову разом зі своєю нареченою діджейкою Анастасією Топольською будуть розповідати, що всі ці "зашквари" – просто напад "порохоботів"?