Людство найбільше турбує не питання, чи почнеться Третя світова війна, а питання, чи не відновитися Друга світова.

Таку думку в коментарі "Радіо свобода" висловив український політолог Віталій Портніков.

"Ми не знаємо відповіді на питання, що призведе до початку нового світового протистояння – як напередодні Першої та Другої світової воєн неможливо було передбачити послідовність дій, що призвели до трагічного фіналу. Великі війни завжди починаються не від запланованості, а від неузгодженості і нерозуміння реакції потенційного супротивника. Третя світова не буде винятком", - розповів експерт.

За його словами, єдине, що можна сказати з повною впевненістю – нова світова війна не буде схожа на попередні, і в цьому головна проблема тих, хто намагається до неї підготуватись.

Особливість людської психіки і сприйняття світу, підкреслює експерт, завжди змушує людей готуватися не до майбутніх воєн, а до тих воєн, що вже завершились.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

"Війну велика частина з нас представляє за фільмами – бомбардування, обстріли і, звичайно, найстрашніше в фіналі – Хіросіма. Але Третя світова війна не буде схожа на другу", - підкреслив Портніков, зазначивши, що навіть "самі божевільні диктатори" розуміють ризики поновлення Другої світової.

Після закінчення останньої "великої війни", продовжив експерт, з'явилося безліч технологій, що дозволяють воювати зовсім інакше. На його думку, може виявитися, що наші нащадки, аналізуючи події початку століття, з'ясують, що ми вже живемо в стані світової війни кілька років.

"Напад Росії на Грузію і Україну, анексія Криму, війна в Сирії, кібервтручання у вибори президента США, спроби КНДР і Ірану отримати ядерну зброю – це і могло виявитися початком такої війни. Це на початку Першої світової церемонні монархи обмінювалися нотами. А коли починалася Друга, агресор далеко не завжди інформував жертву", - зазначив Портніков.

Між Першою і Другою світовими війнами змінилися правила, які змінюються і зараз. Політолог вважає, що дата початку Третьої світової може виявитися взагалі невстановленою, або, навпаки, вже добре відомою – просто людство ще не зрозуміло її істинного значення.

"Втім, історія вчить, що сучасникові зовсім необов'язково знати дату початку світової війни. Для нього головне – дожити до її закінчення", - резюмував політолог.


Як повідомляв портал "Знай.UA" раніше іменитий провісник Гораціо Вільєгас, спрогнозував Дональду Трампу перемогу на президентських виборах США, назвав дату початку ядерної війни.