Збір і вивіз столичного сміття, що сьогодні входить до комунальних послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, можуть винести в окрему категорію.

Принаймні відповідний проект підтримали депутати Київської міськради на засіданні постійної комісії з питань екополітики, передає прес-служба КМДА.

Він має назву "Про визначення послуги з вивезення побутових відходів окремою комунальною послугою, право на здійснення якої виборюється на конкурсних засадах" і передбачає, що в подальшому вивезення ТПВ стане окремою комунальною послугою.

На таку ініціативу депутатів штовхнув ряд проблем, з яким стикаються комунальні підприємства. Наприклад, послуга не охоплює в повній мірі збір і вивіз сміття в приватному секторі. Потребує вирішення безконтрольний вивіз ремонтних і будівельних відходів, мають борги за вже надані послуги по вивезенню сміття, дефіцит роздільного збору ТПВ та конкуренція на ринку житлово-комунальних послуг.

"Сьогодні ця послуга іде в розрахунку кількості мешканців на норму утворення ТПВ, тобто розраховується по будинку і потім ділиться на метри квадратні. Відповідно мешканці житлових будинків сплачують за метри квадратні, а не за фактичне накопичення відходів. Тому наш департамент спільно з профільними комісіями Київради пропонує вивезти цю норму в окрему послугу", – пояснив заступник директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київради (КМДА) Олександр Малихін.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Він підкреслив, що такий підхід створить економічно збалансовану систему збирання сміття, дозволить споживачам укладати прямі договори з виконавцями послуг зі збирання та вивезення ТПВ.

Постійні комісії з питань ЖКГ та ПЕК, а також з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики підтримали проект рішення. Остаточне рішення приймуть на пленарному засіданні Київради.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", КМДА замислилася над тим, аби вивозити сміття зі столиці у Чорнобильську зону відчуження.