Напередодні травневих свят багато хто вже планують свої вихідні з компанією, або в колі близьких людей. У в повітрі вже витають апетитні пахощі м'яса і багаття.

Приготування шашлику зазвичай довіряють чоловікам. А в свою чергу чоловіки вигадують нові способи приготування цієї пікантної страви.

Родина шашлику вважається країни Сходу, Кавказ, Ліван, Іран і Ірак. Але усупереч поширеним стереотипам це блюдо можна знайти в меню інших народів. У наш час прийнято називати шашликом те м'ясо, яке нудилося на вугіллі. Але не всі знають, що приготування цієї страви - справжній ритуал, де є свої певні правила, закони і заборони. М'ясо має готуватися на свіжому повітрі - це головна вимога і перевага шашлику.

Портал "Знай" ділиться секретами і головними тонкощами приготування ідеального шашлику, який буквально буде танути в роті.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Поради:
1. Для приготування шашлику найкраще використовувати чавунний мангал. Шматочки м'яса потрібно розташовувати над розжареним вугіллям на відстані не менше 15 см.
2. М'ясо і риба, призначені для запікання на решітці або крутиві, обов'язково повинно бути молодим, відрізнятися своєю соковитістю і свіжістю.
3. Якщо ви плануєте приготувати шашлик зі свинини, стежте за тим, щоб на шматочках м'яса не було багато жиру, так як через сало м'ясо може підгоріти.
4. Для маринування м'яса найкраще вибрати скляний, емальований або глиняний посуд. Алюмінієвий посуд не підходить для таких речей, так як окис металу під впливом маринаду може вступити в реакцію з продуктами і в підсумку зіпсувати смак.
5. Перед приготуванням шашлику необхідно змастити шампури соняшниковою олією, потім їх трохи прогріти. У момент, коли м'ясо вже готується, його необхідно поливати чистою водою з соком лимона, жиром або маринадом з шашлика. Щоб надати більше соковитості м'ясу, можна покласти на шматочки теплого шашлику трохи вершкового масла.
6. Вважається помилкою, коли м'ясо нарізають великими шматками. Ідеальний розмір шматочка повинен мати товщину, приблизно 2-2,5 сантиметрів. На шампур м'ясо нанизують уздовж волокон, при цьому маючи в своєму розпорядженні великі шматочки в середині, дрібні - по краях.
7. Шматочки м'яса необхідно чергувати з кільцями цибулі або овочами. Прошарок з овочів бажано розташувати так, щоб між м'ясом були просвіти, але при цьому стежити, щоб воно не було сильно спресованим. У процесі смаження періодично розділяйте злиплі шматки м'яса.


8. Шампури з м'ясом слід укладати якомога щільніше поруч один з одним. Цей прийом дозволить вогню горіти слабкіше, виділяється більше диму завдяки цьому шашлик стає дуже смачним.
9. Щоб зрозуміти готовий шашлик чи ні для цього потрібно надрізати шматочок. Якщо м'ясо дає прозорий сік, значить воно готове до вживання.
10. Шашлик ніколи не готують на багатті з деревини сосни, ялиці, в'яза, ясена, горобини, модрини, вільхи, тополі або акації. Під час горіння цих дерев виділяються канцерогенні речовини, які псують смак м'яса. Для подібних цілей найкраще підходять сухі фруктові дерева.

Раніше, портал "Знай.ua", розповів про те, що Джуринський водоспад - найбільший рівнинний водоспад в Україні, який виник штучним шляхом. Як свідчить легенда, під час турецького набігу, який стався близько 4 століть тому, загарбники змогли змінити русло річки Джурин. Це було зроблено для того, щоб жителів місцевості замучила спрага і тоді вони зможуть здати фортецю, яка так потрібна була загарбникам. Недалеко від водоспаду стоять прекрасні руїни Червоноградського замку. Міста з цією назвою вже давно не існує, але поїхавши туди, можна побачити руїни замку і послухати легенди місцевих жителів про привидів, які вартують стіни зруйнованої царської будови.