Сьогодні в Україні пройдуть марші перших українських "кіборгів" - героїв, полягли у бою з більшовиками під Крутами 1918 року. За 130 км на північ від Києва вони спинили наступ ворога.

В ці хвилини президент Петро Порошенко бере участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам'ятного хреста Героям Крут.

Вечір пам'яті "Крути – перші кіборги" пройде у Львові в Національному музеї "Тюрма на Лонцького". Патріоти багатьох маленьких та великих міст закликають збиратися увечері на центральних площах міст і провести марші пам'яті. У Полтаві просять приносити лампадки, у Вінниці та Одесі - смолоскипи, в Івано-Франківську буде фаєр-шоу, фотовиставка та панахида.

29 січня 1918 року відбувся бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути, який затримав ворога на чотири дні. Завдяки цьому добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який означав міжнародне визнання української незалежності.

"Тих, хто поповнили український національний пантеон, вистачить для виховання патріотизму на сотні років уперед. Але ми не знаємо, не пам'ятаємо їх, тому прагнемо нових, вважаючи, ніби їх бракує. Крутянці в цьому пантеоні посідають особливе місце – вони одні з перших віддали свої життя за новопроголошену Українську державу", – вважає голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Під час проведення маршів міліція посилить заходи безпеки.