З 1 березня громадяни Росії в'їжджатимуть до України за закордонними паспортами. Постанову про це підписав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Голова уряду наголосив на необхідності посилення контролю на кордоні і запровадженні європейських правил його перетину.

"Ми вилучаємо внутрішній паспорт і свідоцтво про народження як підставу для перетину українського державного кордону", - заявив Яценюк.

"Це правильне рішення. Що це за країна, якщо вона дозволяє в'їжджати на свою територію іноземцям за внутрішніми паспортами держав? Доки це триватиме, ми не станемо повноцінною державою. Тим паче в умовах повномасштабної війни, коли через відкритий кордон в Україну надходить озброєння та російські війська", - прокоментував нам рішення уряду письменник Дмитро Капранов.

"Принагідно зауважу, що ми з братом 15 років жили в Росії. Там залишилося багато наших родичів і знайомих. Ніщо не заважає їм приїжджати до нас у гості. Для цього лише потрібно мати закордонний паспорт. Це загально цивілізаційна практика. Те, що між нашими країнами не було делімітованого кордону, є рудиментом Радянського Союзу. Лише позбуваючись ознак радянського минулого, ми станемо повноцінною державою", - додав він.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Стара практика перетину кордону із внутрішнім паспортом уже не повернеться, говорить політолог Олексій Гарань.

"В'їзд на територію України за закордонними паспортами убезпечить нас від небажаних гостей. Кордон не перетинатимуть бойовики, провокатори, працівники ФСБ. Ці обмеження потрібно було ввести раніше. Україна досить довго утримувалась від різких рухів, використовувала всі можливі дипломатичні канали. Як бачимо, це не допомогло деескалації конфлікту", - заявив він "Знай.ua".

Голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко повідомив: торік відомство заборонило в'їзд до України 46834 іноземцям. Цьогоріч на кордоні завернули 2895людей, із них 432 громадяни Росії. 318 із них, за даними правоохоронних органів, могли бути причетні до тероризму.