Президент України Петро Порошенко підписав указ про надання громадянства росіянці, помічнику глави Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі, Марії Гайдар і російському журналісту Володимиру Федоріну.

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

Під час вручення паспортів Порошенко відзначив, що велика кількість росіян, які розуміють реальний стан речей роблять вибір: "або ти залишаєшся з вільним світом, демократією і робиш все, щоб забезпечити торжество свободи та демократії, або мовчиш. І при цій мовчазній згоді вчиняються дуже важкі злочини".

"Ваш приклад переконливо демонструє, що мовчати не можна, треба жити у злагоді зі своєю совістю", - додав Президент.

Порошенко побажав новим громадянам України не втрачати зв'язки з Росією.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Ваша незаангажована позиція, думка та інформація з України як альтернатива кремлівській пропаганді є дуже важливою для мільйонів росіян", - додав він.

Порошенко також зазначив, що максимум, що вони можуть сьогодні зробити для Росії - "це забезпечити успіх України". На його думку, тільки за цих умов можна буде відновити відносини між вільною Україною та вільною Росією.

Читайте також: "Призначення Гайдар примирить україномовне і російськомовне населення" - Луценко

У свою чергу, Марія Гайдар зазначила, що для неї громадянство України є дуже знаковим вибором.

"Я тут у важкий для України час для того, щоб розділити долю українського народу. У нас спільний ворог - авторитарний режим, який вбиває людей, як у Росії, так і тут", - сказала вона.

Вона також запевнила, що зробить все можливе, щоб перемогти цього ворога.

Гайдар також вибачилася за те, що відбувається зараз в Росії і висловила надію, що "Україна побачить, що росіяни - це не тільки війна, агресія і ненависть".

Федорін також сказав, що для нього українське громадянство - велика честь.

"Це велика честь і знак великої довіри з боку народу України і Президента України, і, можливо, найвідповідальныше рішення в моєму житті".

Він зазначив, що Україна сьогодні флагман свободи і нормалізації на пострадянському просторі, "який дає надію народам колишнього СРСР стати членами світової сім'ї вільних народів" і зазначив, що для нього важливо особисту участь в цьому процесі.

Читайте також: Угорщина позбавила свого громадянства п'ятьох українців

Нагадаємо, Михайло Саакашвілі призначив своїм помічником опозиціонера, дочку відомого російського політика Єгора Гайдара - Марію Гайдар. Раніше Гайдар заявляла, що не хоче відмовлятися від російського громадянства.

Володимир Федорін - уродженець Одеси, громадянин Російської Федерації. Є визнаним професіоналом-журналістом, редактором, медіа-менеджером.У 2008 - 2010 роках - перший заступник головного редактора Forbes у Росії. З 2010 по 2013 - головний редактор Forbes в Україні.