Сьогодні під стінами Київської мерії близько двох десятків радикальних організацій організували мітинг. Кажуть, що обурені підвищенням цін на метро. Ще за тиждень до акції закликали приходити до КМДА із масками та в балаклавах.

"Спочатку влада називала обґрунтованою одну ціну – 3 гривні 15 копійок. А проїзд підвищили вдвічі. Система розподілення коштів дуже непрозора. Цього бути не повинно", - пояснив нам актівіст і один з організаторів мітингу "Білого молоту" Юрій Клейнос.

Близько 15-ої години біля мерії півсотні міліціонерів, більшістьу штатському. П'ятеро відразу підходять до нас, просять показати журналістські посвідчення. Кажуть, що вони із Шевченківського райвідділку. За ними приходять дві десятки молодих людей, половина з яких в масках. Одні одягнені в чорний одяг, інші в спортивні костюми та військові штани. Здоровкаються з міліціонерами та тримають в руках маски. Ще близько сотні працівників МВС стають стіною вздовж будівлі КМДА, на дорозі навпроти чергують машини ДАІ та бійці Нацгвардії.

"Всьо, идут!", - кричить комусь в слухавку один з міліціонерів. Здалеку чутно вигуки "Слава Україні". О 16-ій з сотню мітингувальників, а це дівчата, підлітки, яким не вид не більше 15 років, та хлопці в спортивних костюмах становляться на сходах. В руках тримають прапори.

"Взуття знімайте і швидко біжіть туди, де стіна не закрита", - керує активістами хлопець із бородою.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Питаємо, навіщо роззуватися?

В нас ідея така, показати, що влада залишила нас голими та босими через підвищення цін. Роздягатися ніхто не буде, бо скажуть, що ми дітей до цього змушуємо. А от пробігтися босоніж зможемо, - витягує з сумки кульок із клеєм молода дівчина. – А ще будемо на стіну класти гривні".

Один з ведучих, років 20-ти, каже промову про те, як подорожчання вдарило по кишенях киян та особисто його. Просить у всіх, хто має 1 гривню, віддати її на потреби акції. Після цього четверо дівчат знімають кросівки та на півчобітки та біжать до стіни. Одногривенні купюри клеять на стіну. За хвилину четверо дівчат вже вдягають взуття.

Потім з півгодини виступають активісті, по черзі передають один мегафон. В нього кричать "Ганьба!", "Кличко до людей!, декілька раз вигукують матюки, а натовп їх підхоплює. Згодом, декілька людей намагаються занести свої звернення до приймальні мера. Проте їх не пускає міліція та спортсмени в масках. "Робочий день вже закінчився", - пояснюють силовики.

Активісти знову повертаються на сходи під мерією.. Один з тих, хто виступав, каже про побратима Олега Шеремета, якого арештували за напад на притон. Скандують "Свободу політв'язням!"

"Більше нічого тут не буде. Це в нас скоріше об'єднавча акція. Показуємо, що всі радикали між собою дружать. Мі перед тим, як приїхати сюди, між собою зідзвонювались", - каже один з лідерів громадської організації "Наждак" Микола Дульский.

За словами активістів, прийшло по 10-15 людей з різних рухів. Це "Тверезий Київ", "Білий молот", "Наждак", "Реванш", "Модний вирок", "Чорні чоловічки" та інші.

В Шевченківській міліції кажуть, що акція пройшла спокійно. "Жодних порушень не було, все тихо й мирно", - каже прес-офіцер Шевченківського РВВС Наталія Калиновська.